Απότιση Φόρου Τιμής στους πεσόντες Καταδρομείς επιχειρήσεων υψ. Γράμμου (28-29 Αυγ 2021)

Το Σαββατοκύριακο 28-29 Αυγ 2021, εκπρόσωποι του ΔΣ και μέλη του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας επισκέφθηκαν το ιστορικό στρ. μνημείο πεσόντων στο Γράμμο, επί του υψ. Γκέσος (2.166 μ.). Το συγκεκριμένο μνημείο επισκέπτεται σχεδόν αδιαλείπτως από ιδρύσεώς του ο Σύνδεσμος μας και πάντα καταθέτει στεφάνι υπέρ πεσόντων στις επιχειρήσεις Γράμμου 1948-49, στις οποίες συμμετείχε και η 3η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων με Μονάδες της. Ταυτόχρονα στην επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στο Βίτσι την Κυριακή, 29/8/2021, υπό την αιγίδα της Ε.Α.Α.Σ., αποδεχόμενη την ιστορική κληρονομιά της εθνικής προσφοράς και της θυσίας, διοργανώνοντας τα ετήσια μνημόσυνα υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων των πεσόντων κατά τις επιχειρήσεις 1946-49 συμμετείχαν μέλη μας με επικεφαλής τον Αντγο Αγρόδημο Ηλία.

Η διατήρηση των μνημείων ενισχύει σημαντικά την ύπαρξη και τη διατήρηση της εθνικής μνήμης, αφού τα μνημεία είναι μάρτυρες της ιστορίας του Έθνους. Είναι φανερό ότι κάθε μνημείο χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα και έχει αναντικατάστατη αξία. Δυστυχώς η στρατιωτική ηγεσία αυτό δεν το έχει κατανοήσει μέχρι και σήμερα. Ο Ε.Σ έχει αφήσει -αδικαιολόγητα- αρκετά μνημεία στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς να δείξει ούτε το ελάχιστο ενδιαφέρον.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε φέτος το γεγονός ότι, το ιστορικό μνημείο πεσόντων Γράμμου στο υψ. Γκέσος ήταν φροντισμένο και καλοσυντηρημένο, με πρωτοβουλία και ενέργειες  όσων είχαν συνεισφέρει στην ανέγερση της εκκλησίας Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Η Εκκλησία της Παναγίας Γοργοϋπηκόου ανεγέρθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα 21 ημερών από 24 Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου 2020, με πρωτοβουλία του Στρατηγού ε.α. πρώην Αρχηγού ΓΕΣ και πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Μητροπολίτου κ.κ. Ανδρέου. Επίσης συνέβαλαν ο Ἀρχιμ. Ἀθανάσιος Ἀναστασίου, Προηγούμενος Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου καθώς και άλλοι δωρητές οι οποίοι ζήτησαν να μείνουν στην ανωνυμία.

Στην Εκκλησία της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στο Υψ. 2.199 στο Γραμμο στις 28 Αυγούστου ημέρα Σάββατο και ώρα 08:30 έλαβε χώρα:
-Όρθρος
-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
-Μνημόσυνο και
Κατάθεση Στεφανου στο Μνημείο Πεσόντων στο Υψ. ΓΚΕΣΟΥ υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως-Πογωνιανής και Κονίτσης κ.κ. ΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Στρατηγός ε.α Ασλανίδης Ιωάννης σε σχετικό άρθρο του γράφει «… Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία της μνήμης των Ηρώων, να απευθύνω στην χθεσινή, την σημερινή και την μελλοντική πολιτική ηγεσία του τόπου μας, μια ερώτηση, που αναζητεί απάντηση εδώ και τόσα χρόνια «Tι κακό έκαναν και δεν τα τιμάμε όπως πρέπει, τα νιάτα εκείνα της Πατρίδος μας, που θυσίασαν τη ζωή των υπερασπιζόμενοι αυτήν, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και μας την παρέδωσαν ελεύθερη και ακέραια δια της ανδρείας των;»

ΝΙΚΗ – ΔΟΞΑ – ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

To video που ακολουθεί περιλαμβάνει υλικό από την δράση μας αυτή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *