Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας

Την Παρασκευή 08 Νοε 2019 στη Λέσχη Αξκών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής στον ήρωα καταδρομέα υπολοχαγό Κατούντα Νικόλαο, που συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμό μας και τον Εκδοτικό Οίκο Ινφογνώμων. Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου

«Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» και μίλησαν γι’ αυτό οι:

Λάζαρος  Μαύρος, δημοσιογράφος,

Σάββας Μέντζης, συμπολεμιστής του Νικόλαου Κατούντα,

Φωτιάδης Όμηρος, γεωπολιτικός αναλυτής

Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης & γεωστρατηγικός αναλυτής.

Απεύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν για τον ήρωα Καταδρομέα Αξιωματικό και οι : Αντιστράτηγος ε.α. Κασσέρης Παναγιώτης, Επίτιμος Διοικητής της ΑΣΠ,  καθώς και ο Επίτιμος Διοικητής ΔΕΔ, αντιστράτηγος ε.α. Τραχανατζής Κωνσταντίνος, ο οποίος ως ανθυπολοχαγός υπηρέτησε υπό τις διαταγές του τότε υπολοχαγού Κατούντα, πριν μετατεθεί στην Κύπρο, όπου και έπεσε μαχόμενος υπέρ Πατρίδος. Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός και αγαπητός μας δημοσιογράφος κ. Παντελής Σαββίδης. Παρόντες η σύζυγος Σταυρούλα και κόρη Σύλβια Κατούντα που όταν ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για τον ήρωα πατέρα της η συγκίνηση στην αίθουσα ήταν απερίγραπτη.

Στην εκδήλωση αυτή ήταν όλοι παρόντες καθώς αποτελούσε και φόρο τιμής σε έναν πραγματικό ήρωα που έγραψε με το αίμα του και την αυτοθυσία του το όνομά του στο πάνθεον των ηρώων. Δυστυχώς λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Καράογλου Θεόδωρος, ο οποίος όμως έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εκδήλωση και απέστειλε την κάτωθι επιστολή ως ένδειξη αναπλήρωσης της φυσικής του απουσίας, γιατί από καρδιάς δήλωσε ΠΑΡΩΝ [κάντε κλικ πάνω στον τίτλο της επιστολής για να την διαβάσετε σε νέα σελίδα].

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Παρών και ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης, αγαπητός και πάντα δραστήριος, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις  του προκειμένου να παραβρεθεί στην εκδήλωσή μας. Επίσης ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας Κων/νος, γνωστός για την ιδιαίτερη ευαισθησία του σε θέματα ιστορίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά για να εκφράσει ότι αισθάνεται ψυχικά παρών στην εκδήλωση, αλλά λόγω της αιφνίδιας σύσκεψης της Κ.Ο με τον Πρωθυπουργό ήταν αδύνατο να απουσιάσει και να έρθει στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα που βρισκόταν. Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης ήταν παρών και μας τίμησε με την παρουσία του μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, ενώ συνομίλησε με πολλούς εκ των παρευρισκομένων. Ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας Απόστολος που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων έστειλε ως εκπρόσωπό του, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή νομικής και διεθνολόγο κ. Καρακωστάνογλου Βενιαμίν. Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης παρών και ο Δημ. Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» κ. Ορφανός Γεώργιος.

Η έκφραση «Όλοι οι Διοικητές και τα στελέχη των Καταδρομών ήταν ΠΑΡΟΝΤΕΣ» μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια το πλήθος των Καταδρομέων που φορώντας στολή, περήφανα γέμισαν την αίθουσα των 300 θέσεων και έδειξαν περίτρανα ότι οι καταδρομείς ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ τους πεσόντες ήρωές τους. Ο Δκτής της Iης Μεραρχίας Πεζικού Υπτγος Σάββας Κολοκούρης, ο Δκτης της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ Ταξχος κ. Γούναρης Κων/νος και πλήθος άλλων στελεχών αλλά και καταδρομέων θητείας, ήρθαν να ακούσουν για τα κατορθώματα ενός ήρωα καταδρομέα, να γνωρίσουν τα σωστά πρότυπα που θα τους καθοδηγούν και θα τους στηρίζουν ψυχικά μια ζωή. Φυσικά έναν ήρωα δεν ξεχνούν και τα υπόλοιπα όπλα, σώματα, υπηρεσίες του στρατού, που είχαν αποστείλει εκπροσώπους τους, αλλά και η παροχή στήριξης και αμέριστης βοήθειας του Στρατηγού Δκτού του Γ΄ ΣΣ Αντγου Κούτρα Κων/νου ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ, γιατί χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση με ύφος και επισημότητα που αρμόζει στον ήρωα Κατούντα Νικόλαο, τον Λεωνίδα της Κερύνειας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντγος ε.α Μήττας Δημήτριος με ένα λιτό και περιεκτικό λόγο που αποδίδει το μεγαλείο ψυχής του ήρωα καταδρομέα Αξιωματικού Νικόλαου Κατούντα.  [κάντε κλικ πάνω στον τίτλο της ομιλίας για να την διαβάσετε σε νέα σελίδα].

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΗΤΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο δημοσιογράφος Κύπρου κ. Λαζαρος Μαύρος, ο οποίος μίλησε πολύ θερμά και με όλη την δύναμη της ψυχής του για τον ήρωα Κατούντα, που δεν φοβήθηκε το θάνατο και μαχόταν και τον εμψύχωνε το ιερό καθήκον έναντι της πατρίδος του μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός του. [κάντε κλικ πάνω στον τίτλο της ομιλίας για να την διαβάσετε σε νέα σελίδα].

ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Σάββας Μέντζης, συμπολεμιστής του Νικόλαου Κατούντα, που η ομιλία του ήταν σαν ζωντανή αναπαράσταση των γεγονότων και της αυτοθυσίας του ήρωα Νικόλαου Κατούντα. Όταν εκφώνησε τη γνωστή ιστορική φράση του ήρωα πεσόντα «Δεν σας ρώτησα πόσοι είναι, αλλά που είναι» η συγκίνηση απογειώθηκε στα ύψη.  [κάντε κλικ πάνω στον τίτλο της ομιλίας για να την διαβάσετε σε νέα σελίδα].

ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΒΒΑ ΜΕΝΤΖΗ

Ακολούθως, το λόγο πήραν στο βήμα οι κ. Φωτιάδης Όμηρος, γεωπολιτικός αναλυτής & Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης & γεωστρατηγικός αναλυτής, που έδωσαν με πιστότητα και απλότητα όλες τις πτυχές του ηρωισμού αλλά και τον φόρο τιμής που οφείλουμε σήμερα στον πεσόντα ήρωα. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα, στο μεγαλείο ψυχής που έδειξε αλλά και την αφοσίωσή του ήρωα Κατούντα στην εκτέλεση του καθήκοντος, που δεν του επέτρεψε να εγκαταλείψει την θέση του, θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή οπισθοχώρηση των στρατιωτών που ήταν στην περιοχή και εγκατέλειπαν μπροστά σε πολύ υπέρτερες αριθμητικά τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Επισήμαναν δε τον αγώνα της συζύγου του, που βρέθηκε εν μέσω πολέμου να χάνει τον αγαπημένο της σύζυγο αξκό καταδρομών, να έχει την φροντίδα μιας ανήλικης κόρης, ενώ ταυτόχρονα κυοφορούσε ακόμα μια κόρη. Πάλεψε όμως ηρωικά και τα κατάφερε, γιατί είχε ως φάρο & οδηγό την αυτοθυσία και το μεγαλείο ψυχής του συζύγου της.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η κόρη του ήρωα καταδρομέα Σύλβια Κατούντα, που είναι αριστούχος Διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σορβόννης και λέκτορας της ΣΣΕ. Η ομιλία της εκτός του πάθους και της αγάπης για τον ήρωα πατέρα της ενέπνεε και τον σεβασμό στο μεγαλείο ενός ήρωα αλλά και την υπόσχεση καρδιάς ότι:

ΔΕΝ ΘΑ  ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΞΚΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΤΟΥΝΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Επειδή όμως, μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, παρακολουθήστε το κάτωθι χαρακτηριστικό video, για να μπορέσετε να αισθανθείτε έστω και από μακριά, την περηφάνια και αγάπη του κόσμου για την ιστορική αυτοθυσία του καταδρομέα Υπλγού Κατούντα Νικόλαου, που έπεσε μαχόμενος στην Κερύνεια ως άλλος Λεωνίδας, στις επιχειρήσεις της Κύπρου το 1974.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας, αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της τόσο σημαντικής εκδήλωσης – απότιση φόρου τιμής, σε έναν πεσόντα ήρωα καταδρομέα, τον Νικόλαο Κατούντα, τον Λεωνίδα της Κερύνειας που η αυτοθυσία και η δύναμη ψυχής του αποτελεί φάρο και οδηγό για κάθε νεώτερο καταδρομέα. Επίσης όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μέλη του Συνδέσμου, στρατιωτικοί, φίλοι και απλοί πολίτες τους αισθανόμαστε σαν συμπαραστάτες στον αγώνα που κάνει ο Σύνδεσμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, τη διοχέτευση της τόλμης κατά την δράση και του καταδρομικού πνεύματος στην κοινωνία, αλλά και τη διατήρηση του αγωνιστικού φρονήματος και των ηθικών αξιών ανάλογων με του ήρωα αξιωματικού καταδρομών Νικόλαου Κατούντα.

1 Comment

  1. Να μην ξεχνάμε και την πολύτιμη συνεισφορά του ΦΩΤΟΔΡΟΜΕΑ (Φασούλα Φίλιππου) στην φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *