Άσκηση Τοπογραφίας (Σκεπαστό, 18 Νοε 2018)

Την Κυριακή 18 Νοε 2018, παρά τον βροχερό καιρό και τις απότομα νέες χαμηλές θερμοκρασίες (η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για τον καιρό) μέλη του Συνδέσμου συμμετείχαν σε μια άσκηση τοπογραφίας στην ευρύτερη περιοχή του Σκεπαστού (κοντά στο Σοχό Θεσσαλονίκης). Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση όλων των συμμετεχόντων στα κάτωθι αντικείμενα τοπογραφίας:

  • Προσανατολισμός χάρτη.
  • Εύρεση αζιμουθίου και τήρηση κατεύθυνσης επί παντοδαπού εδάφους, με αποφυγή εμποδίων όπου αυτό απαιτείται.
  • Εύρεση σημείου στάσεως (Συν/νες & κατάδειξη σε χάρτη).
  • Επιλογή κατάλληλου δρομολογίου κίνησης για μετάβαση σε επόμενο σημείο – στόχο.
  • Εκτίμηση & Μέτρηση αποστάσεων στο έδαφος.
  • Χρήση τυποποιημένων στρατιωτικών βοηθημάτων μέτρησης επί χάρτου (military protractors).
  • Καταγραφή χαρακτηριστικών σημείων και εύρεση αζιμουθίων με σκοπό την κατασκευή πρόχειρου τοπογραφικού σχεδιαγράμματος (scetch map).

Παρόλο που οι συνθήκες θύμιζαν περιβάλλον Ην. Βασιλείου ή Σκωτίας λόγω συνεχούς βροχόπτωσης και χαμηλής νέφωσης, το ηθικό των συμμετεχόντων παρέμεινε σε υψηλότατο επίπεδο. Όλοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο, όσα είχαν διδαχθεί στα θεωρητικά μαθήματα τοπογραφίας που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ιδιαίτερα δε, ο Σταύρος ο βιολόγος και λάτρης των βουνών -τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πολύτιμη συνεισφορά του στη σχεδίαση της άσκησης- που είχε και πολύ καλή γνώση της ευρύτερης περιοχής, είχε δαπανήσει αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του προκειμένου να στήσει σε χαρτί ένα πρωτότυπο στίβο τοπογραφίας με διαφορετική διαδρομή για κάθε ομάδα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν και ακριβές αλλά παρείχε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να ελκύει τον κάθε ασκούμενο να προσπαθεί να βρει τον στόχο, να σχεδιάσει διαδρομή, να τον αναγνωρίσει από κοντά και τέλος να καταγράψει πληροφορίες απαραίτητες για την κατασκευή ενός ιδανικού scetch map, ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάθε ομάδα που θα απαιτηθεί να κινηθεί πάλι στο ίδιο δρομολόγιο, μέρα ή νύκτα και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, αποτυπώνεται όλη η προσπάθεια και ικανοποίηση των συμμετασχόντων, που ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη άσκηση τοπογραφίας, στην οποία ευελπιστούμε να έρθουν και όσοι απείχαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *