Πορεία στην περιοχή ΣΚΡΑ

Την Κυριακή 20 Οκτ 2019, μέλη  φίλοι του Συνδέσμου ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το χωριό Σκρά στα ΒΔ του νομού Κιλκίς. Εκεί έφτασαν με σκοπό να περπατήσουν όλοι μαζί στο μονοπάτι Καταρράκτες Σκρα – Μεγάλα Λιβάδια που η πλήρη διάσχισή του απαιτεί πορεία άνω των 4 ωρών. Από το parking των καταρρακτών (450 μ) κατηφορίσαμε το γνωστό λιθόστρωτο μονοπάτι που περνώντας από γεφύρι φτάνει σε διασταύρωση, όπου με μια μικρή παράκαμψη αριστερά οδηγούμαστε σε πανέμορφους καταρράκτες. Μετά από λίγο το κυρίως μονοπάτι οδηγεί στη γαλάζια λίμνη, και στη συνέχεια σε χαρακτηριστικό καταρράκτη με σπηλιά και παγκάκι. Από εδώ  ξεκινά το ορειβατικό κομμάτι της διαδρομής, καθώς το μονοπάτι χώνεται σε υπέροχο δάσος από πλατάνια και κινείται παράλληλα με το ρέμα. Μετά από λίγη ώρα περνάμε χαρακτηριστικό βραχώδες όγκο γεμάτο με σταλακτίτες, όπου ο μονοπάτι γίνεται πολύ ανηφορικό. Και ενώ η ομάδα είχε όρεξη και δυναμική φτάσαμε σε σημείο που το μονοπάτι ήταν κλειστό λόγω βλάστησης και δεν υπήρχε και εναλλακτική διαδρομή αποφυγής της. Τα σημάδια με χρώμα στα δένδρα οριοθετούσαν το μονοπάτι αλλά η μη επισκεψιμότητα του από πεζοπόρους, είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει και να απαιτούνται εργαλεία για κοπή της πυκνής βλάστησης. Οι εικόνες από την γύρω φύση μοναδικές -θυμίζουν μέρη εξωτικά- αλλά δυστυχώς αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε μετά από ώρα στο χωριό Σκρα.

 Ο Φίλιππος ο πεζοναύτης, δεν έχασε ευκαιρία και μπήκε μέσα στα παγωμένα νερά της γαλάζιας λίμνης, για να γίνει λέει 20 χρόνια νεώτερος και να μας περνά όλους με άνεση στις επόμενες πορείες…!!!

  Στο χωριό Σκρα υπάρχει πολεμικό μουσείο Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και ιδιαίτερα για την μάχη που έλαβε χώρα στην περιοχή (μάχη Σκρα). Τάξη και πολύ ωραίες εικόνες για να θυμόμαστε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες πρόγονοί μας πολέμησαν για τα πάτρια εδάφη. Ο Παύλος – ο αντιπρόεδρος μας – σχεδόν “μπήκε στην μάχη” όπως μαρτυρά και η επόμενη φωτογραφία…

Μετά από την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Σκρα κινηθήκαμε για το μικρό χωριό Φανός όπου όλη η παρέα μας με συνοδεία καταπληκτικών -κατά γενική ομολογία- μεζέδων ανταλλάξαμε απόψεις και συζητήθηκαν ιδέες για επόμενες δράσεις μας. Η όλη έξοδό μας στην ωραία φύση αν και δεν υλοποιήθηκε ως προς το στόχο της συνολικής πορείας-διαδρομής έδωσε σε όλους χαρά, ψυχολογική ανάταση, ηρεμία και θετική ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την απαιτητική καθημερινότητά μας και τους δύσκολους ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Η επόμενη ανάλογη δράση, συμφωνήθηκε από όλους μας να είναι πορεία σε μονοπάτι του όρους Χολομώντα και επίσκεψη στο γραφικό χωριό Ταξιάρχης.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας αλλά και στη σελίδα μας στο Facebook (πατήστε στο επόμενο link για να μεταβείτε αυτόματα) 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ & ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *