Εξόδιος ακολουθία ηρωικού Δκτή 33 ΜΚΔ Αντγου Γεώργιου Κατσάνη

Το Σάββατο 15 Φεβ 2020, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, κηδεύτηκε ο ηρωικός Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης, Δκτής της 33 Μοίρας Καταδρομών, κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974 στην Κύπρο, με το βαθμό του Ταγματάρχη. Τα οστά του ήρωα εντοπίστηκαν σ’ έναν ομαδικό τάφο στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα στο κατεχόμενο κομμάτι της Μεγαλονήσου, μαζί με άλλους πέντε πεσόντες άνδρες του, μετά από υπόδειξη Τ/Κ μάρτυρα προς τις Αρχές. Μετά την ταυτοποίησή τους (DNA) ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο επιστροφής στην γενέτειρά του σύμφωνα και με την επιθυμία της συζύγου του κας Εριφύλλης Κατσάνη, που μαζί με τις 2 κόρες της Λίνα και Ευανθία είπαν 46 χρόνια μετά τον θάνατό του το τελευταίο αντίο στον μεγάλο αυτό ήρωα των Καταδρομών, της Ελλάδος και της Κύπρου. Η επιμνημόσυνη δέηση και η ταφή των οστών του έγιναν με όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές και με κάθε επισημότητα. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Σιδηροκάστρου και Ζιχνών και Νευροκοπίου. Πρώτα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας, στο Σιδηρόκαστρο, ενώ αμέσως μετά τα οστά του οδηγήθηκαν με πομπή στην τελευταία τους κατοικία, στο στρατιωτικό τμήμα του νεκροταφείου Σιδηροκάστρου. Το παρών έδωσαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υποστράτηγος Διοικητής Iης Μεραρχίας Σάββας Κολοκούρης, ο Δκτής της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ Ταξχος Γούναρης Κων/νος, πολλοί Δκτές, Αξκοί & Υπξκοί Μονάδων Καταδρομών, ο Σύνδεσμό μας με την μεγαλύτερη μεγάλη αντιπροσωπεία (60 ατόμων), άλλοι εκπρόσωποι Λεσχών Καταδρομών, Εθνοφύλακες, οι βουλευτές Σερρών και Καβάλας Χατζηβασιλείου, Λεονταρίδης και Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης και Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, Αξκοί και Υπξκοί Καταδρομών από τον Κυπριακό Στρατό, συμπολεμιστές και φίλοι του ήρωα από την Κύπρο, μέλη κυπριακών οργανώσεων οι αρχές της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, πλήθος απλού κόσμου καθώς και κάποιοι λίγοι οπαδοί του Ηρακλή Θεσσαλονίκης μαζί με εκπροσώπους της ομάδας.

Η συγκίνηση μεγάλη και ακόμα μεγαλύτερο το δέος όταν αντίκριζες μέσα και έξω από την κατάμεστη εκκλησία, στους γύρω δρόμους, μόνο πρόσωπα θλιμμένα, που όμως φορούσαν περήφανα τον πράσινο μπερέ και ένοιωθαν εκείνες τις ώρες ακόμα μεγαλύτερο το βάρος της ευθύνης της επιλογής τους, να ενταχθούν στον τιμημένο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων.

Η ομιλία του τότε Υποδιοικητή της 33 ΜΚΔ, Υποστράτηγου εα. Ευάγγελου Ματζουράτου, προς τον νεκρό ηρωικό Δκτή της 33 ΜΚΔ, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και δείχνει το μεγαλείο ψυχής και ήθους που είχαν όλοι οι πολεμιστές καταδρομείς, αξκοί, υπαξκοί και απλοί καταδρομείς, που ρίχτηκαν στην μάχη με μόνο στόχο την διατήρηση των εδαφών και την καταστροφή του εχθρού, παραβλέποντας ακόμα και τις εξαιρετικά λιγοστές πιθανότητες για επιβίωσή τους.

Η κόρη του Γεώργιου Κατσάνη, Λίνα, με μάτια βουρκωμένα και τρεμάμενη φωνή αποχαιρέτησε τον πατέρα της μιλώντας για το ήθος του, τα υψηλά ιδανικά του, την αξιοπρέπεια που τον διέκρινε, αλλά και για τα αισθήματα αγάπης που γνώρισε η οικογένεια του ήρωα Ταγματάρχη από επώνυμους και ανώνυμους όλα αυτά τα χρόνια μετά τον τραγικό αλλά ηρωικό θάνατό του. «Με την ανεύρεση των οστών του πατέρα μου και την επιστροφή τους στην πατρίδα, κλείνει ένας κύκλος στη ζωή μας. Επέρχεται μια κάθαρση, μια γαλήνη. Σαράντα έξι χρόνια τώρα η ελπίδα ότι κάποια μέρα θα βρεθούν τα οστά του δεν έσβησε ποτέ. Μετά το θάνατό του μας βάραινε μια ευθύνη, ένα χρέος, να δείξουμε στους νεότερους ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με ιδανικά και αξίες. Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Γεώργιος Κατσάνης. Για μας ήταν ένα εξαιρετικός πατέρας, για πολλούς άλλους όμως ενσάρκωσε με τη στάση της ζωής του μια ολόκληρη φιλοσοφία».

Ο Σύνδεσμός μας είχε οργανώσει μετά την λήξη όλων των τελετουργικών, μεταφορά των μελών του και γεύμα σε εστιατόριο εγγύς του φράγματος Κερκίνης, στο οποίο συνεχίστηκαν οι συζητήσεις γύρω από τις επιχειρήσεις της περιόδου 1974 στην Κύπρο αλλά και για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα και φυσικά έχουν επηρεάσει και τις Ειδικές δυνάμεις. Είναι λοιπόν -δυστυχώς- πλήρως δικαιολογημένη μια ανησυχία, από όλα τα στελέχη των Ειδ. Δυνάμεων εν αποστρατεία και έντονος προβληματισμός για την μη επίλυση καίριων προβλημάτων, αλλά και την γενικότερη τάση εφησυχασμού, κυρίως της πολιτικής ηγεσίας  και με την ανοχή της στρατιωτικής.

Παρόντες σε όλη την δράση μας με τον Σύνδεσμο εκτός από το ΔΣ, Αξκοί, Υπξκοί εν αποστρατεία και έφεδροι Ειδ. Δυνάμεων μέλη του Συνδέσμου μας αλλά και οι ιδιαίτερα αγαπητοί Στρατηγοί Καλλέας, Παρδάλας, Αγρόδημος, Κιουτσούκης, Αναστασόπουλος, Φαραώνης, Θεοφίλου, Αθανασιάδης, Σεφερλής, Ζαρκάδας, Τσιαμαντάς και Σιδηρόπουλος.

Παραθέτουμε λίγες φωτογραφίες από την τελετή και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πληρέστερο φωτογραφικό υλικό και video (θα ενσωματωθεί στο τέλος αυτού του άρθρου) που με την επαγγελματική του ικανότητα κατάφερε να πάρει ο φωτογράφος και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου μας κ. Φίλιππος Φασούλας και τον ευχαριστούμε πολύ.

Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης, ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *