Εκπαίδευση στον Όλυμπο (ΚΕΟΑΧ, Φεβ 2020)

Το Σαββατο-Κύριακο 22-23 Φεβ 2020, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμός μας βρέθηκε στο φιλόξενο ΚΕΟΑΧ  (Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομιών), στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη, σε υψόμετρο 1.820 μ. Η δυναμική παρέα μας πάλι είχε ποικιλία ηλικιών, με διαφορετικές εμπειρίες και ικανότητες, μια μόνο γυναίκα και αρκετούς/αρκετές απόντες & απούσες (χωρίς μικρά παιδιά φέτος) λόγω ιώσεων ή σοβαρών κωλυμάτων τελευταίας στιγμής. Το σίγουρο είναι ότι όλοι όσοι συμμετείχαν, μοιράζονταν το ίδιο πάθος και αγάπη για την φύση, το χιονισμένο τοπίο, αλλά και τον πανέμορφο Όλυμπο, που αποτελεί από μόνος του πόλο έλξης όλες τις εποχές. Η μετάβασή μας έγινε πολύ άνετα με τουριστικό λεωφορείο που είχε κλειστεί και μετά από στάση για καφέ στον πανέμορφο και γραφικό Αγ. Δημήτριο. Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου φτάσαμε στο ΚΕΟΑΧ, το οποίο δεν είχε την συνηθισμένη για όλους μας εικόνα του απόλυτα χιονισμένου τοπίου, ενδεικτικό της λιγοστής χιονόπτωσης φέτος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά από την τακτοποίησή μας στο καταφύγιο και ένα όμορφο γεύμα στη Λέσχη, ήρθε η ώρα της απόλαυσης του φυσικού τοπίου, της απόλυτης ηρεμίας που σε κάνει να αισθάνεσαι πανέμορφα και να αντλείς δύναμη από την ομορφιά της φύσης. Στο ΚΕΟΑΧ φέτος εκτός από το Σύνδεσμό μας ήταν και Έφεδροι Αξιωματικοί των Συνδέσμων Αν. Αττικής, Καρδίτσας, Λάρισας και Σερρών οι οποίοι έτρεφαν την ίδια αγάπη για την φύση, την ανάγκη για εκπαίδευση, υπενθύμιση γνώσεων και πρακτική εκπαίδευση ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια σε όποια δράση και αν συμμετέχουν σε χιονοσκεπή περιοχή, ή ακόμα και την δυνατότητα επιβίωσης, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες έως και ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα διαφορετικά επαγγέλματα, γνωστικά πεδία, ικανότητες, εμπειρίες αλλά και οι ηλικίες όλων των παρευρισκομένων δεν αποτελούσαν πρόβλημα αλλά πλεονέκτημα σε μια αρμονική, πειθαρχημένη παρέα που ήξερε που βρισκόταν και ήξερε τι οφέλη μπορούσε να αποκομίσει στη σύντομη παραμονή της στον πανέμορφο Όλυμπο. Παρά τις κάποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, πραγματοποιήθηκε μια περιεκτική αλλά ουσιαστική ενημέρωση στην αίθουσα εκπαίδευσης, διάρκειας περίπου 120 λεπτών που στόχο είχε να καλύψει τα κάτωθι αντικείμενα εκπαίδευσης:

– Γενικές αρχές επιβίωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές, μέτρα ασφαλείας προσωπικού.
– Ένδυση – Υπόδηση – Υλικά
– Καταφύγια (Κατασκευή – Εσωτερική Διαμόρφωση)
– Παθήσεις ψυχρών κλιμάτων – Αντιμετώπιση (Υποθερμία- Κρυοπαγήματα- Τύφλωση από ήλιο – Ασθένειες άκρων)
– Νερό – Τροφή – Φωτιά (Εξεύρεση – Παρασκευή – Αφή)
– Κίνηση σε χιονοσκεπείς περιοχές (Τεχνικές – Ασφάλεια)
– Τρόποι πραγματοποίησης Σκι – Πορείας – Κατασκευή Καταλύματος Ανάγκης
– Περιεχόμενα Εξοπλισμού Ανάγκης (Survival Kit) & Σακιδίου Μακράς Διαβίωσης για χιονοσκεπείς περιοχές.

Την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά το πρωινό, ξεκινήσαμε όλοι μαζί σαν ένα τμήμα για το άγαλμα του Παπαρόδου. Λόγω του λιγοστού χιονιού φέτος δεν ήταν δυνατό να φτιάξουμε το καθιερωμένο πια Igloo, αλλά πραγματοποιήθηκε πορεία από τμήμα μέχρι και το καταφύγιο ανάγκης, πριν την χιονισμένη κορυφή του Αγ. Αντωνίου (2.815m).

Το μεσημέρι της Κυριακής, ξεκινήσαμε το δρόμο της επιστροφής για Θεσσαλονίκη και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου, όπου ελπίζουμε να έχουμε πάλι μαζί μας για παρέα τους:

Πρόεδρος ΣΕΑΝ Καρδίτσας κ. Γιάννης Ντενισιώτης, έφεδρος Ταγματάρχης, Μαθηματικός

Προέδρος ΣΕΑΝ Αν. Αττικής κ. Θεόδωρος Μπριάνης

Πρόεδρος ΣΕΑΝ Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου

Πρόεδρος ΣΕΑΝ Λάρισας κ. Μιχάλης Φωκάς και

Δρ. Γεώργιος Μιχαήλ, Διευθυντής Δνσης Κατασκευών Κ.Ε.ΤΕ.Σ,

αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη (παρόντα και απόντα φέτος) των Συνδέσμων, για μια εποικοδομητική για όλους συνεύρεση και ανταλλαγή ιδεών, προβληματισμών, αλλά και εμπειριών που έχουν ως αποτέλεσμα, ατομική βελτίωση και συλλογική προαγωγή γνώσεων & δεξιοτήτων προς επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Το κάτωθι video αποτυπώνει χαρακτηριστικές στιγμές αυτού του πολύ όμορφου εκπαιδευτικού 2ήμερου στον Όλυμπο – ΚΕΟΑΧ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *