Τελετή Απότισης Φόρου Τιμής στους Ηρωικά Πεσόντες των Επχσεων Μουργκάνας 1947- 48

Το Σάββατο 26 Σεπ 2020, αναχώρησε από Θεσσαλονίκη πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΣ Αντγο ε.α Μήττα Δημήτριο, με σκοπό την συμμετοχή στην τελετή απότισης φόρου τιμής στους ηρωικά πεσόντες Αξκούς, Οπλίτες και Ιδιώτες των επιχειρήσεων Μουργκάνας την περίοδο 1947-48 που θα πραγματοποιούνταν την Κυριακή 27 Σεπ 2020. Με πολύ ενέργεια και κέφι πραγματοποιήθηκε η διαδρομή από Θεσσαλονίκη μέχρι τον μικρό ξενώνα στο μικρό ορεινό χωριό της Καλλιθέας, καθόσον ο πανέμορφος και γραφικός ξενώνας του χωριού Λιά δεν λειτούργησε. Ο Λιάς Θεσπρωτίας, έγινε γνωστός γιατί στις 28 Αυγούστου του 1948, οι κομουνιστές αντάρτες εκτελούν στο χωριό -το οποίο επί μήνες ήλεγχαν- μια 41χρονη γυναίκα, την Ελένη Γκατζογιάννη. Το «έγκλημά» της ήταν ότι φυγάδευσε τα παιδιά της από το χωριό για να αποφύγουν το «παιδομάζωμα» των κομμουνιστών. Φέτος συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από τη θυσία της Ελένης Γκατζογιάννη, της «Ελένης» που έγινε βιβλίο και κινηματογραφική ταινία και η ιστορία της μαθεύτηκε στα πέρατα του Κόσμου.

Ο μικρός Νίκος Γκατζογιάννης με τη μητέρα του, Ελένη. (Πηγή: https://www.ekirikas.com)

Μέλη του Συνδέσμου μπροστά από το σπίτι της Ελένης Γκατζογιάννη

Την Κυριακή το πρωί, όλοι όσοι είχαν ως μοναδικό σκοπό την απότιση φόρου τιμής στους ηρωικά πεσόντες Αξκούς, Οπλίτες και Ιδιώτες των Μονάδων VIII ΜΠ και Γ΄ ΜΚ κατά τις επιχειρήσεις Μουργκάνας, περιόδου 1947-48 ήταν παρόντες στο μνημείο που υπάρχει στο χωριό Τσαμαντά «Tι κακό έκαναν και δεν τα τιμάμε όπως πρέπει, τα νιάτα εκείνα της Πατρίδος μας, που θυσίασαν τη ζωή των υπερασπιζόμενοι αυτήν, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και μας την παρέδωσαν ελεύθερη και ακέραια δια της ανδρείας των;» αναρωτιέται σε δημόσιο άρθρο του ο Αντγος ε.α Ασλανίδης Ιωάννης και δυστυχώς κανείς από τις πολιτικές αρχές του τόπου δεν απαντά. Σε μια λιτή τελετή με ευλάβεια και ενεργή συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων εψάλλει η επιμνημόσυνη δέηση και προσφέρθηκαν σε όλους τα παραδοσιακά χειροποίητα κόλλυβα τα οποία είχε επιμεληθεί προσωπικά η σύζυγος του Αντγου ε.α Αγρόδημου Ηλία. Κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Ταξχο ε.α Τσιαμαντά Δημήτριο που εν συντομία αλλά με αντικειμενικότητα και σαφήνεια αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα των Μαχών της Μουργκάνας με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και παρουσίασε την ιστορική καταγραφή των αδικοχαμένων παιδιών της Ελλάδας, που έπεσαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας ενώ έκανε ακριβή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα κυρίως από στρατιωτικής πλευράς, καθώς και την στρατηγική σημασία που είχαν στην εξέλιξη των επχσεων.

Παράθεση καφέ από τον Σύνδεσμό μας για όλους τους παρευρισκόμενους σε παλαιό καφενείο κοντά στο μνημείο και εποικοδομητική συζήτηση για την καθημερινότητα και τον … Κορωνοϊό.  Εντύπωση και σχόλια προκάλεσε η απουσία μελών του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ιωαννίνων, παρόλο που είναι σε μικρή απόσταση από την περιοχή της τελετής. Αντιθέτως ευχές και ευχαριστίες εισέπραξε από βάθη καρδιάς όλων των παρευρισκομένων, ο Πρόεδρος των «ΦΙΛΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» κ. Χρ. Οικονόμου που είναι κινητήριος δύναμη στην επιτέλεση αυτής της σεμνής τελετής κάθε έτος. Παρόντες πολλοί από διάφορες περιοχές εκτός Ιωαννίνων και Φιλιατών, ακόμα και πρώην πεζοναύτης του 521 ΤΠ/Ν (Τσιώλης Μιχαήλ με τον καταπληκτικό κωπηλάτη γιο του που επιθυμεί να υπηρετήσει Ειδ. Δυνάμεις) που αν και κάτοικος Ιωαννίνων δεν είχε ανέβει ποτέ στα μικρά χωριά εγγύς του Τσαμαντά και εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της περιοχής, της φύσης και την ψυχική ηρεμία που εκπέμπει  Το Δ.Σ του Συνδέσμου ευχαριστεί ιδιαίτερα το μέλος του Αντιστράτηγο ε.α Αγρόδημο Ηλία (ΣΣΕ Τάξεως 1959), για την προετοιμασία και την ενεργή συμμετοχή του επί σειρά ετών, που έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούν ζωντανές τις μνήμες πεσόντων ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα αλλά και του σεβασμού που πρέπει να δείχνουμε οι νεότεροι στους πεσόντες ήρωές μας. Επίσης, ευχαριστεί τον κ. Λουμάκο Ιωάννη, μέλος του Δ.Σ, που συνέβαλε καθοριστικά στην μετάβαση και επιστροφή των συμμετασχόντων από Θεσσαλονίκη στο Τσαμαντά Θεσπρωτίας και αντίστροφα με minibus, με τον πλέον ασφαλή και ταξιδιωτικά ευχάριστο τρόπο. Ελπίδα όλων μας, η συμμετοχή του χρόνου στην αντίστοιχη τελετή να είναι πολύ μεγαλύτερη, πλαισιωμένη δε από μέλη της ΕΑΑΣ αλλά και πολιτικές αρχές των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

ΥΓ.: Σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί στο τέλος του παρόντος άρθρου video με την τελετή και φωτογραφικό υλικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *