Αναβίωση Μάχης Οχυρού Ρούπελ

Την 13 και 14 Μαι 2017 μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας, επισκέφθηκαν και παρακολούθησαν τα δρώμενα που είχαν προγραμματιστεί στην περιοχή του Οχυρού Ρούπελ. Εκεί, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, κειμήλια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό των ένδοξων μαχών που δόθηκαν επί 4 ημέρες τον Απρίλιο του 1941, κατά τις οποίες  οι Γερμανοί εισβολείς προσπαθούσαν χωρίς επιτυχία να ανοίξουν την πύλη της στενωπού του Ρούπελ.

Ένα μεγάλο μπράβο στον Ελληνικό Στρατό και ειδικά στον Δκτή του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR, στην Διοίκηση του 567 Τ.Π., στον Δήμο Σιδηροκάστρου, τον συντονιστή της εκδήλωσης Παναγιώτη Σαββίδη και στον Τσαρτσίδη Σπυρίδων που αναπαραστούσε τον Δκτή Δουράτσο με απαράμιλλη θεατρικότητα, τόσο ζωντανά που οι θεατές νόμιζαν ότι ζούσαν την εποχή του 1941. Ποιό ζωντανή αναπαράσταση της μάχης του Ρούπελ και τόσο τέλεια αναβίωση της τελευταίας πριν 76 χρόνια αναφοράς της φρουράς καθώς και της ζωής μέσα στο οχυρό δεν θα μπορούσε να γίνει. Μεγάλο μπράβο και στους εθελοντές αναβιωτές που πήραν μέρος και βοήθησαν στην μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, αλλά και στην αερολέσχη των Σερρών που με 2 ελαφρά αεροσκάφη πραγματοποίησε πτήσεις αναπαράστασης των βομβαρδισμών του οχυρού από γερμανικά α/φ Στούκα (Junkers Ju 87, ή Stuka).

Ξεχωριστή ήταν στο τέλος και η επίδειξη αεροσκάφους Τ-6Α ΤΕΧΑΝ ΔΑΙΔΑΛΟΣ, από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, διοικητή του οχυρού Ρούπελ στους Γερμανούς εισβολείς : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται» ακούστηκε για μία ακόμη φορά, συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους (περίπου 6.000 άτομα) και μας θύμισε έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει ως Έλληνες να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι. Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την Κυριακή 14 Μαι 2017, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=m_ot_rUqLDM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *