24ωρη Άσκηση Επιβίωσης στη Ρεντίνα (16 – 17 Δεκεμβρίου 2017)

Το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκ 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 24ωρη άσκηση επιβίωσης στην περιοχή Ρεντίνας. Στα μέρη όπου εκπαιδεύονται οι Έλληνες κομμάντος, επέλεξε ο Σύνδεσμός μας να εκπαιδεύσει τα μέλη του σε τεχνικές επιβίωσης. Ένα μέρος το οποίο περιέχει όλα τα στοιχεία της φύσης, αλλά παράλληλα αφιλόξενο λόγω της υγρασίας. Τα μέλη αφού προετοιμάστηκαν με θεωρητική εκπαίδευση στα αντικείμενα, κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους και σε πρακτικό επίπεδο, ατομικά. Τα αντικείμενα πολλά και ενδιαφέροντα. Καταλύματα, φωτιά, νερό, τροφή, προσανατολισμός. Η άσκηση ξεκίνησε με μια μικρή πορεία, μέχρι να φτάσουν τα μέλη στον χώρο της άσκησης. Ακολούθησε το θεωρητικό κομμάτι από τον εκπαιδευτή και το βοηθό του στο βασικότερο αντικείμενο, στη ψυχολογία επιβίωσης. Στη συνέχεια, αναδείχθηκε ο βασικός εξοπλισμός, τρόποι κατασκευής καταλυμάτων και τεχνικές ως προς την αφή φωτιάς. Αμέσως μετά, δόθηκε χρόνος περίπου τριών (3) ωρών, ώστε οι συμμετέχοντες να κατασκευάσουν τα ατομικά τους καταλύματα για τη διανυκτέρευσή τους, μιας και ο καιρός έδειχνε διαθέσεις για … πολύ βροχή! Το επόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης, περιελάμβανε αναφορές σχετικά με έλεγχο/διαχείριση τροφών, τρόπους εξεύρεσης/παγίδευσης/διατήρησης και έγινε κατάδειξη ορισμένων καρπών & φυτών τα οποία περισυλλέχθησαν από τους συμμετέχοντες για να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα ως τροφή. Για κάποια είδη που δεν υπήρχαν στην περιοχή, έγινε απλή επίδειξη. Στήθηκαν παγίδες, διαφόρων τύπων (θηλιάς, σκανδάλης, εκτοξευόμενου βέλους, αιωρούμενου βάρους κ.α.) ώστε να γίνει κατανοητό απ όλους το πως θα μπορούσε να βρεί κάποιος την τροφή του σε μια τέτοια κατάσταση. Νύχτωσε, οι πρώτες ψιχάλες της βροχής άρχισαν να πέφτουν. Μοιράστηκε το φαγητό στους εκπαιδευομένους (πιο φρέσκο δε γινόταν αφού πριν λίγο … περπατούσε), το οποίο θα έπρεπε οι ίδιοι να το προετοιμάσουν στην ατομική τους φωτιά, την οποία άναψαν με κάποιον από τους τρόπους που είχαν διδαχτεί πριν λίγο.

Το βράδυ ορίστηκαν υπηρεσίες σκοπών αφού τα μέτρα ασφαλείας είναι υπεράνω …. ατομικής ξεκούρασης. Την επόμενη μέρα, η εκπαίδευση συνεχίστηκε με τεχνικές εξεύρεσης / καθαρισμού ύδατος, δημιουργία αντισηπτικού φαρμάκου, κατασκευή διάφορων εργαλείων τα οποία θα ήταν ένα μεγάλο βοήθημα σε μια τέτοια κατάσταση, και τέλος ο πάντα απαραίτητος προσανατολισμός με αυτοσχέδια μέσα & μεθόδους και η σηματοδοσία από απόσταση. Στο τέλος της άσκησης, τα μέλη εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για όσα διδάχθηκαν, με αποτέλεσμα να αναμένουν την επόμενη άσκηση επιβίωσης, ώστε να δοκιμάσουν ξανά τις σωματικές αλλά και ψυχικές τους αντοχές, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ετοιμότητας και ικανοτήτων τους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Σωτήριο Πύρζα, μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξκών Ν. Σερρών για την ενεργή συμμετοχή του, την θέληση για μάθηση και προθυμία για πρακτική εξάσκηση.

Πολύ σύντομα θα «ανεβεί» πλήρες φωτορεπορτάζ στην ιστοσελίδα μας, που θα αποτυπώνει όλες τις πρακτικές δεξιότητες των συμμετασχόντων, καθώς και την ικανοποίησή τους από την συμμετοχή στην 24ωρη άσκηση ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι στο www.katadromes.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *