Απότιση Φόρου Τιμής στους πεσόντες Γράμμου 29-30 Αυγ 2020 (Μνημείο επί υψ. Γκέσος 2.166 μ.)

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Αυγ 2020, μέλη του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας επισκέφθηκαν το ιστορικό στρ. μνημείο πεσόντων στο Γράμμο, επί του υψ. Γκέσος (2.166 μ.). Το συγκεκριμένο μνημείο επισκέπτεται σχεδόν αδιαλείπτως από ιδρύσεώς του ο Σύνδεσμος μας και πάντα καταθέτει στεφάνι υπέρ πεσόντων στις επιχειρήσεις Γράμμου 1948-49, στις οποίες συμμετείχε και η 3η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων με Μονάδες της. Ταυτόχρονα στην επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στη Βούρμπιανη την Κυριακή, 30/8/2020, υπό την αιγίδα της Ε.Α.Α.Σ., αποδεχόμενη την ιστορική κληρονομιά της εθνικής προσφοράς και της θυσίας, διοργανώνοντας τα ετήσια μνημόσυνα υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όλων των πεσόντων κατά τις επιχειρήσεις 1946-49 συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας Αντγος ε.α Μήττας Δημήτριος μαζί με το μέλος μας Ανχη ε.α Χαλιμά Ευρυβιάδη.

Η παρέα των μελών μας που διέμεινε στον παραδοσιακό ξενώνα της Αετομηλίτσας το Σάββατο  ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί για το χώρο του μνημείου. Απογοήτευση για την εγκατάλειψη του ιστορικού αυτού μνημείου, στις άγριες διαθέσεις καιρού και χρόνου, που το φθείρουν αδιάκοπα. Αγανάκτηση για την συνεχιζόμενη επί έτη αδιαφορία της στρατιωτικής ιεραρχίας, που με την παντελή αδιαφορία της για το μνημείο, δείχνει ασέβεια προς όλους τους πεσόντες των μαχών, που με ανδρεία και αγάπη για την πατρίδα έδωσαν την ζωή τους, για να απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα μια ελεύθερη πατρίδα. Η διατήρηση των μνημείων ενισχύει σημαντικά την ύπαρξη και τη διατήρηση της εθνικής μνήμης, αφού τα μνημεία είναι μάρτυρες της ιστορίας του Έθνους. Είναι φανερό ότι κάθε μνημείο χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα και έχει αναντικατάστατη αξία. Δυστυχώς η στρατιωτική ηγεσία αυτό δεν το έχει κατανοήσει μέχρι και σήμερα. 

Ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον αποτελούν τα θυρανοίξια της Εκκλησίας Παναγίας Γοργοϋπηκόου, στο ίδιο ύψωμα με το μνημείο πεσόντων του Γράμμου (λίγα μέτρα χωρίζουν το μνημείο με την εκκλησία), από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα που πραγματοποιήθηκαν με μια σεμνή τελετή το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020. Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στο παρακείμενο μνημείο για τους πεσόντες μαχητές του Ελληνικού Στρατού την περίοδο 1946-1949, ενώ στο ναό τελέστηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών τους.

Η νεόκτιστη εκκλησία Παναγίας Γοργοϋπηκόου και πίσω της και ψηλότερα σε απόσταση 50μ. διακρίνεται το μνημείο πεσόντων Γράμμου.

Σεβόμενοι λοιπόν απόλυτα το μνημείο και τους πεσόντες ήρωες, η ομάδα των μελών προέβη σε λίγες αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης φθορών στο μνημείο και μετά το τέλος αυτών κατατέθηκε στεφάνι εις μνήμη των ηρωικά μαχόμενων, για την διατήρηση μιας ελεύθερης πατρίδας την οποία απολαμβάνουμε σήμερα όλοι εμείς οι νεώτεροι. Σημαντικότατη η βοήθεια του μέλους μας κ. Μουστάκα Κων/νου που χωρίς  το 4Χ4 όχημά του, τις οδηγικές του ικανότητες για μεταφορά βαρέων υλικών δίπλα στο μνημείο σε συνδυασμό με τις εργασίες που έκανε αποκατάστασης φθορών έδωσε τη δυνατότητα να συνεχισθεί η παράδοση του Συνδέσμου μας στην απότιση φόρου τιμής αλλά και φροντίδας του μνημείου πεσόντων.

Ευχόμαστε όλοι ότι του χρόνου το μνημείο να έχει καλύτερη εικόνα και να μην συνεχιστεί η προκλητική αδιαφορία των υπευθύνων για την διατήρησή του.

Ο Στρατηγός ε.α Ασλανίδης Ιωάννης σε επίκαιρο άρθρο του γράφει «... Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία της μνήμης των Ηρώων, να απευθύνω στην χθεσινή, την σημερινή και την μελλοντική πολιτική ηγεσία του τόπου μας, μια ερώτηση, που αναζητεί απάντηση εδώ και εβδομήντα χρόνια (71):
Tι κακό έκαναν και δεν τα τιμάμε όπως πρέπει, τα νιάτα εκείνα της Πατρίδος μας, που θυσίασαν τη ζωή των υπερασπιζόμενοι αυτήν, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και μας την παρέδωσαν ελεύθερη και ακέραια δια της ανδρείας των;
Ο Αείμνηστος Στρατηγός Καρούσος Γεώργιος μας έλεγε: ...Κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή (28η Αυγούστου), μεταβαίνω στην εκκλησία και με σεμνότητα και συγκίνηση, ανάβω δύο κεριά, το ένα για τους συμπολεμιστές μου, που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ Πατρίδος και το άλλο για τους Έλληνες αδελφούς απέναντι μας, που έπεσαν από δικά μας βόλια”.».

Ο δε Προεδρος της ΕΑΑΣ, Αντγος ε.α Κουτρής Σταύρος ανέφερε στην ομιλία του στη Βούρμπιανη «Τιμούμε, λοιπόν, αυτούς που έπεσαν ηρωικά, πειθόμενοι τοις ρήμασι της Ελληνικής Πολιτείας, ακολουθώντας το παράδειγμα του αείμνηστου Σγου Καρούσου ανάβουμε το κεράκι μας και προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών όλων των πεσόντων αδελφών μας, ακόμη και των πλανεμένων και ελπίζουμε ότι οι υπαίτιοι του αλληλοσπαραγμού θα αναγνωρίσουν επίσημα το σφάλμα τους, ώστε να πάψει επιτέλους η Ύβρις, να επέλθει η Νέμεσις και να μπορούμε όλοι μαζί πραγματικά γαληνεμένοι να βρισκόμαστε σ’ αυτά τα χώματα κάθε χρόνο, να θυμόμαστε, να τιμούμε, να δακρύζουμε για το κακό και να βροντοφωνάζουμε “ποτέ ξανά”.».

To video που ακολουθεί περιλαμβάνει υλικό από την δράση μας αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *