Με το παρόν σημείωμά μου, θέλω ν’ αναφερθώ και να σχολιάσω επιχειρηματολογώντας, ένα πρωτόγνωρο για μένα γεγονός, το οποίο παρατηρείται την τελευταία περίπου 6ετία και έχει σχέση με τον πράσινο μπερέ.

Ένα βράδυ, παρακολουθώντας τις ειδήσεις σε κανάλι τηλεοράσεως, έκπληκτος, είδα Στρατηγό Διοικητή Μείζονος Σχηματισμού – προερχομένου βεβαίως εκ των Ειδικών Δυνάμεων – να υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φορώντας πράσινο μπερέ.

Το παραπάνω γεγονός, εμφανίστηκε κατ’ επανάληψη στις ειδήσεις των τηλεοράσεων, με πρωταγωνιστές άλλους ανωτάτους αξιωματικούς προερχομένους από τις Ειδ. Δυνάμεις, Διοικητές Σχηματισμών κλπ. να υποδέχονται τον ΥΕΘΑ ή άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Και βεβαίως, τούτο συνεχίζεται μέχρι σήμερον. Διερωτήθηκα γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Και αποφάσισα να ρωτήσω και να μάθω.

Πράγματι, από τις πληροφορίες που συνέλεξα, διαπίστωσα ότι υφίσταται προς τούτο σχετική διαταγή, η οποία εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ, και σε παράγραφο της, αναφέρει ότι: επιτρέπεται να φέρεται ΜΟΝΟ ο πράσινος μπερές (χωρίς δηλαδή τα επιρράμματα των Ειδικών Δυνάμεων) ΕΣΑΕΙ από όλα τα στελέχη που προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις, τα οποία υπηρέτησαν τουλάχιστον επί μία 10ετία σε αυτές.

Από την παραπέρα ενημέρωση που είχα, διαπίστωσα επίσης, ότι η διαταγή αυτή εκπορεύτηκε από υψηλό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ της ηγεσίας του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ,  για να ικανοποιηθεί αίτημα ανώτατων αξιωματικών του όπλου των Τ/Θ, ώστε να δύνανται να φέρουν ακωλύτως τον μαύρο μπερέ.

Πιθανολογώ όμως, ότι με την ευκαιρία της υπόψη διαταγής, και με επέμβαση ίσως κάποιου ανώτατου αξιωματικού προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων, παρεισέφρησε στο κείμενο της διαταγής και ερήμην της ΔΕΔ/ΓΕΣ, σχετική παράγραφος, που καθόρισε τα παραπάνω αναφερθέντα, για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Και εδώ νομίζω είναι το πρόβλημα.

Δεν μπορώ να κατανοήσω, πώς είναι δυνατόν να εκδοθεί μία τέτοια διαταγή για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, χωρίς οι συντάκτες αυτής, να ζητήσουν τη γνώμη της ΔΕΔ/ΓΕΣ.

Και επ’ αυτών λέω τα εξής:

α.         Οι Ειδικές Δυνάμεις δεν είναι ξεχωριστό όπλο, και ως εκ τούτου η παράδοση λέει ότι, τα τιθέμενα εκτός αυτών στελέχη για οποιονδήποτε λόγο, επανέρχονται στο όπλο τους, (ΠΖ-ΤΘ-ΠΒ κλπ.) με ότι αυτό συνεπάγεται.

β.         Δεν διερωτήθηκε άραγε κανείς, πως επί τόσα χρόνια, από ιδρύσεως των ηρωικών ΛΟΚ, Μονάδων Καταδρομών, Ειδικών Δυνάμεων, μέχρι και προ 6ετίας περίπου, δεν διανοήθηκε κανείς εκ των Αρχηγών του ΓΕΣ, Υπαρχηγών κλπ., των προερχομένων εκ των Ειδικών Δυνάμεων – και υπήρξαν πολλοί Α/ΓΕΣ, Υπαρχηγοί, Ανώτατοι αξιωματικοί προερχόμενοι από τις Ειδικές Δυνάμεις – να καθιερώσει αυτό το μέτρο;

Σαφώς και δεν σκέφθηκε κανείς, γιατί ο πράσινος μπερές δεν κληρονομείται, ούτε είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκει στις Ειδικές Δυνάμεις και στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές.

γ.         Πώς είναι δυνατόν να φέρει τον πράσινο μπερέ ΕΣΑΕΙ κάποιος, όταν με δική του βούληση μετατίθεται εκτός Ειδικών Δυνάμεων;

δ.         Πώς είναι δυνατόν να φέρει τον πράσινο μπερέ κάποιος, όταν τίθεται εκτός Ειδικών Δυνάμεων – καίτοι έχει τις προϋποθέσεις της διαταγής – διότι υπέπεσε σε ένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή διέπραξε κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα;

ε.         Τέλος, πώς μπορεί να φέρει τον πράσινο μπερέ κάποιος, έστω και αν πληροί τις προϋποθέσεις της διαταγής, όταν απομακρύνεται από τις Ειδικές Δυνάμεις λόγω διαπιστωθείσης ανεπάρκειας ή μειωμένης αποδόσεως;

Τα σπουδαιότερα όμως είναι τα παρακάτω:

Ο πράσινος μπερές δεν νοείται να φέρεται χωρίς να συνοδεύεται από τα επιρράμματα των Ειδικών Δυνάμεων, γιατί έτσι θα μοιάζει σαν «σάκος κενός». Τούτο βέβαια ισχύει για όλους, σε οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρετούν. Αυτό μας δίδαξαν οι παλαιότεροι.

Είναι παραδεκτό νομίζω από όλους, ότι η στολή είναι ένας από τους παράγοντες, που συντελούν στη δημιουργία του πνεύματος Μονάδας κάθε όπλου.

Για σκεφθείτε πώς θα αισθάνεται ένας Διοικητής πχ. ΤΠ, αλλά και οι αξιωματικοί του, όταν στη μονάδα του υπηρετούν 3-4 στελέχη, που φέρουν τον πράσινο μπερέ, ως προερχόμενα από τις Ειδικές Δυνάμεις; Ή και αντίστροφα ακόμη, εάν ο Διοικητής φέρει τον πράσινο μπερέ;

Όλα νομίζω τα παραπάνω, πείθουν ότι είναι λάθος να φέρεται ο πράσινος μπερές από τα υπηρετούντα εκτός Ειδικών Δυνάμεων στελέχη.

Εξ’ άλλου, τα στήθη των προερχομένων εκ των Ειδικών Δυνάμεων στελεχών, κοσμούν πολλά σήματα (πτέρυγες αλεξιπτωτιστή, Υ/Κ, Σχολείου Κ/Δ κλπ.) που καταδεικνύουν την προέλευσή τους. Δεν έχουν ανάγκη επομένως της μαρτυρίας του πράσινου μπερέ. Υποψιάζομαι, ότι το όλο γεγονός δημιουργήθηκε, για να ικανοποιηθεί μία πρόσκαιρη, ακατανόητη ματαιοδοξία κάποιων, χωρίς τούτο να μελετηθεί σε βάθος.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθώ σε ένα πραγματικό γεγονός που μου συνέβη περί το τέλος Μαρτίου του 1993. Λόγω της μεταθέσεως μου από τη θέση του Διευθυντή της ΔΕΔ/ΓΕΣ, σε σχηματισμό του Γ΄ ΣΣ, μετέβην μεταξύ των άλλων, ν’ αποχαιρετήσω και τον Στρατηγό Διοικητή μείζονος σχηματισμού της Αττικής, προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων. Μόλις εισήλθα στο γραφείο του με ρωτά: «Νίκο γιατί ακόμη φέρεις τον πράσινο μπερέ;» Στρατηγέ του απαντώ, το ΦΠ θα μου χορηγηθεί εντός 2ημέρου, και βεβαίως με τη λήψη του, θα αφαιρεθούν τα επιρράμματα και ο μπερές. Καλώς μου απαντά. Συζητήσαμε για λίγο, τον αποχαιρέτησα κι έφυγα. Υπόψη, ότι πρόκειται για ένα υπόδειγμα Στρατηγού των Ειδικών Δυνάμεων, που έχαιρε της εκτιμήσεως και του σεβασμού όλων μας. Αυτές τις θέσεις πρέσβευαν οι παλαιότεροι Στρατηγοί, κι έχει μεγάλη σημασία αυτό για όλους μας.

Στις 17 Σεπ 2013, για το υπόψη θέμα, συνέταξα και απέστειλα σχετική επιστολή στον τότε Α/ΓΕΣ, προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου σχεδόν των ανώτατων Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους επικοινώνησα τηλεφωνικά και τους ενημέρωσα.

Μετά από λίγες ημέρες με εντολή του Αρχηγού, ως μου ελέχθη, επικοινώνησε μαζί μου ένας εκ των Υπαρχηγών του, προκειμένου να με πείσει για την ορθότητα της διαταγής του ΓΕΕΘΑ.

Από τη συζήτηση που είχαμε και την επιχειρηματολογία που αντέταξα, νομίζω ότι και ο ίδιος κατάλαβε ότι η διαταγή αυτή κινείται σε λάθος κατεύθυνση, σε ότι αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα απολύτως, και το θέμα παραμένει ως είχε.

Θα προέτρεπα, όλα τα ανώτατα εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, να κατανοήσουν ότι οι αντιλήψεις που επικράτησαν να φέρεται ο πράσινος μπερές – χωρίς τα επιρράμματα – είναι λαθεμένες και θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να δώσουν το καλό παράδειγμα, για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.

Η ΔΕΔ/ΓΕΣ, εφόσον υιοθετεί τα παραπάνω, μπορεί κατά την κρίση της, να αξιοποιήσει το παρόν σημείωμα μου και με τη συναίνεση των εν ενεργεία ανωτάτων στελεχών, να κινηθεί προς την κατεύθυνση άρσης του φαινομένου (κατάργηση ή τροποποίηση της διαταγής του ΓΕΕΘΑ).

Δεκτός κάθε καλοπροαίρετος σχολιασμός από όπου κι αν προέρχεται.

Αντιστράτηγος (ε.α.) Καλλέας Νικόλαος


17 thoughts on “Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΠΕΡΕΣ Απόψεις – Σκέψεις – Προτάσεις ενός Στρατηγού”

Ζαφείριος Δεμέστιχας · 31 Οκτωβρίου 2017 at 15:19

Κατ’ αρχήv, θέλω να συγχαρώ το Στρατηγό ε.α. κ. Νικόλαο Καλλέα, που με δική του πρωτοβουλία, έγινε γνωστή στην πλειοψηφία των Καταδρομέων (πρώην και νυν), η σχετική απόφαση της Στρατιωτικής Ηγεσίας σύμφωνα με την οποίαν ο «Πράσινος Μπερές» μπορεί να φέρεται από τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, κατά το παρελθόν υπηρέτησαν τουλάχιστον για δέκα (10) έτη στις Δυνάμεις Καταδρομών (σήμερα Ειδικές Δυνάμεις) και στη συνέχεια αποχώρησαν από αυτές, είτε οικειοθελώς, είτε για άλλους λόγους.
Ο «Πράσινος Μπερές», μαζί με τα επιρράματα της Στολής «Δυνάμεις Καταδρομών», «Ο Τολμώv Νικά» και «Ο Θυρεός του Ιερού Λόχου», στον δεξιό βραχίονα, κοσμούν όλα μαζί τη Στολή του Καταδρομέα και φέρονται ομοιόμορφα από όλους (Αξιωματικούς και Οπλίτες), για όσο διάστημα και «ΜΟΝΟ», έχουν την Τιμήν να υπηρετούν στις Επίλεκτες αυτές Μονάδες.

Ο Θρύλος και η Ιστορία του Πράσινου Μπερέ μαζί με τα επιρράματα της Στολής, έχουν Ιστορία που γράφτηκε με θυσίες και Αίμα, στο Γράμμο, το Βίτσι, τον Πάρνωνα, τον Πενταδάκτυλο και την Κερύνεια της Κύπρου και είναι χρέος και καθήκον μας, να τα παραδώσουμε στους νεότερους για την Ιστορική συνέχεια.
Με το Στρατηγό, έχουμε συνυπηρετήσει πλέον από δύο (2) δεκαετίες στις Δυνάμεις Καταδρομών Ελλάδος και Κύπρου και είχα εκτιμήσει ιδιαίτερα την Επαγγελματική του Κατάρτιση, την αγάπη για τις Καταδρομές και την συνεχή προσπάθειά τοu για την ανάπτυξη του Καταδρομικού Πνεύματος, πάντοτε με το παράδειγμά του.
Αγαπητέ Νίκο, συμφωνώ και προσυπογράφω τις στοχευμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και επισημάνσεις σου σχετικά με τον «Πράσινο Μπερέ» και ευελπιστώ δε ότι η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ), θα χειρισθεί ανάλογα το θέμα για την τροποποίηση της σχετικής απόφασης.
Ζαφείριος Δεμέστιχας, Υποστράτηγος ε.α.

Δημήτρης Χολέβας · 29 Οκτωβρίου 2017 at 13:29

Επιτέλους ένα δυνατό άρθρο-λύση για το γνωστό θέμα.
Ο Στρατηγός Ν. Καλλέας αναδεικνύει με σαφήνεια το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με τη διαταγή του ΓΕΕΘΑ «Για το ποιοι πρέπει να φέρουν τον Πράσινο Μπερέ».
Συγχαίρω τον Στρατηγό για τις τεκμηριωμένες και ορθότατα διατυπωμένες Απόψεις-Προτάσεις του, με τις οποίες ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Πιστεύω ότι η ηγεσία των Ειδικών Δυνάμεων θα πράξει ό,τι απαιτείται προκειμένου η προαναφερθείσα διαταγή να ανακληθεί.
Με τιμή
Δημ. Χολέβας
Σχης ε.α.

Δημήτρης Φαραώνης · 29 Σεπτεμβρίου 2017 at 21:09

Συγχαίρω τον φίλο μου Αντ/γο Νίκο Καλλέα που είχε την πρόνοια να αναδείξει το σοβαρό θέμα του φέρειν τον πράσινο μπερέ.
Είχα την ευτυχή συγκυρία να υπηρετήσω υπό τις Διαταγές παλαιών αξιωματικών των Μονάδων Καταδρομών που είχαν λάβει μέρος σε πολλούς Εθνικούς Αγώνες και ήταν καταξιωμένοι στην ελληνική κοινωνία. Αυτοί οι αξιωματικοί όταν ανήλθαν στα ανώτατα αξιώματα και έχοντας αποχωρήσει από τις Μονάδες Καταδρομών, πότε δεν σκέφτηκαν μέσω της υπηρεσίας τους να θεσπίσουν μέτρο που να τους επιτρέπει να φέρουν τον πράσινο μπερέ. Θέλω να πιστεύω ότι η Διαταγή να φέρουν τον πράσινο μπερέ αξιωματικοί εκτός Ειδικών Δυνάμεων να μην έχει άλλη σκοπιμότητα πέραν της ιδιοτελούς προβολής εκάστου.
Τέλος θα ήθελα να παρακαλέσω την ηγεσία των Ειδικών Δυνάμεων να αποσύρει την εν λόγω Διαταγή.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Φαραώνης
Υπόστράτηγος ε.α.

Παπαγρηγορίου Κωνσταντίνος · 10 Ιουλίου 2017 at 21:27

Επικροτώ απόλυτα τις προτάσεις-απόψεις του συμμαθητού και φίλου μου Αντγου ε.α. Νικ.Καλλέα για το ποιοί θα πρέπει να φορούν τον Πράσινο Μπερέ. Ο Στρ/γός Νικ.Καλλέας, υπηρετήσας επί πολλά έτη στις Ειδικές Δυνάμεις, τεκμηριώνει με στοιχεία που δεν χρήζουν καμιάς αμφιβολίας ότι ο Πράσινος Μπερές φέρεται μόνο από τους υπηρετούντες στις Ειδικές Δυνάμεις. Γι΄ αυτό οι αρμόδιοι στο ΓΕΣ θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε να ανακληθεί η απόφαση που έλαβε, προ εξαετίας, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ. Όσοι λοιπόν φορούν αδικαιολόγητα τον Πράσινο Μπερέ προσβάλουν την ένδοξη ιστορία του και απλώς ικανοποιούν την ματαιοδοξία και επιδειξιομανία τους.
Με σεβασμό και αγάπη
Κων/νος Παπαγρηγορίου Υπ/γος ε.α.

Κυρίτσης Δημήτριος · 1 Ιουλίου 2017 at 19:24

Αγαπητέ Στρατηγέ Νίκο Καλλέα,
διάβασα το άρθρο σου και δε σου κρύβω ότι ξαφνιάστηκα όταν πληροφορήθηκα ότι ανώτατοι αξιωματικοί που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις συνέχισαν να φέρουν τον πράσινο μπερέ μετά την απομάκρυνσή τους από αυτές και την ένταξή τους στο όπλο από το οποίο προέρχονταν.

Μου έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση ότι το ΓΕΕΘΑ, πριν από μια εξαετία περίπου, εξέδωσε σχετική διαταγή που καθόριζε τη δυνατότητα σε πρώην στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων να μπορούν να φέρουν αντί του μπερέ ή πηληκίου του όπλου από το οποίο ανήκαν, τον πράσινο μπερέ βάσει κάποιων προϋποθέσεων.

Είχα την τύχη και την τιμή να υπηρετήσω στις Ειδικές Δυνάμεις για περίπου είκοσι συνολικά χρόνια σε διάφορους βαθμούς.Αποδόθηκα τρεις φορές στο όπλο μου, ουδέποτε όμως σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να φέρω τον πράσινο μπερέ. Τούτο κατά τη γνώμη μου θα ήταν ιεροσυλία στην ιστορία και τις παραδόσεις των Ειδικών Δυνάμεων και ντροπή για εμένα.

Τέλος θα αναφέρω ένα περιστατικό, σχετικά με τον πράσινο μπερέ, που μου έκανε αλγεινή εντύπωση.
Αν ενθυμούμαι καλά, το έτος 2000 ή 2001 είχα προσκληθεί να παραστώ στην ορκωμοσία των νέων Ανθυπολοχαγών της ΣΣΕ. Ο τότε διοικητής της Σχολής, προερχόμενος από τις Ειδικές Δυνάμεις, κατά την τελετή της ορκωμοσίας παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, πολλών στελεχών της Κυβέρνησης και όλων σχεδόν των στελεχών της Ιεραρχίας του στρατού ξηράς έφερε τον πράσινο μπερέ και όχι το πηλήκιο του όπλου από το οποίο προέρχονταν. Το γεγονός σχολιάστηκε ιδιαίτερα καυστικά από πολλούς συνταξιούχους στρατιωτικούς. Απ’ότι πληροφορήθηκα στη συνέχεια είχε ζητήσει από τον τότε Αρχηγό του ΓΕΣ (συμμαθητή μου) την προφορική άδεια του να μπορεί να φέρει τον πράσινο μπερέ κατά την διάρκεια της παραμονής του ως Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Δημ. Κυρίτσης
Αντιστράτηγος ε. α

Αχιλλέας Πασπαράκης · 1 Ιουλίου 2017 at 18:56

Όχι μόνο συμφωνώ, αλλά και επικροτώ τις σκέψεις, τα επιχειρήματα και τις προτάσεις του συμμαθητού και φίλου μου Αντ/γου (Ε.Α.) Καλλέα Νικολάου επί του θέματος, που αφορά την ισχύουσα διαταγή (από ποιους πρέπει να φέρεται ο πράσινος μπερές).
Ο πράσινος μπερές εκφράζει την ιστορία και το πνεύμα του Σώματος των Καταδρομών και οι Αξ/κοι που υπηρετούν σε αυτό, το τιμούν με αγάπη και αξιοπρέπεια, όπως του αξίζει. Οι απερχόμενοι και ευρισκόμενοι εκτός του Σώματος Αξ/κοι δεν πρέπει και δεν μπορούν να φέρουν τον μπερέ, διότι μειώνουν και προσβάλουν την ιστορία και το πνεύμα του Σώματος που υπηρέτησαν.
Κατόπιν των παραπάνω, εναπόκειται στην ΔΕΔ/ΓΕΣ αλλά και στους εκάστοτε Αρχηγούς ΓΕΣ, που υπηρέτησαν ή θα υπηρετήσουν (προερχόμενοι από το Σώμα Καταδρομών)στη θέση αυτή, να προβούν στις δέουσες ενέργειες, ώστε να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί η ισχύουσα αυτή διαταγή, η οποία ένα μόνο σκοπό εξυπηρετεί: την προβολή και όχι τις αρχές και τις αξίες του Σώματος των Καταδρομών.
Προτείνεται επίσης, ανεξάρτητα από την ισχύ της διαταγής, οι ευρισκόμενοι εκτός Καταδρομών Αξ/κοι να μη φέρουν τον μπερέ, διότι τότε μόνο θα είναι αντάξιοι του Σώματος που υπηρέτησαν και θα σέβονται την ιστορία του, διαφορετικά θα απολαμβάνουν μόνον την αυτοπροβολή τους.

Κρίτων Μουντζουρέας · 29 Ιουνίου 2017 at 21:52

Ο στρατηγός Νικόλαος Καλλέας είναι καταξιωμένο στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων, τις ικανότητες και το πνεύμα του οποίου γνωρίζω πολύ καλώς, καθώς είχα την αγαθή τύχη να τον έχω δύο φορές διοικητή.
Θεωρώ τεκμηρτιωμένες τις απόψεις του, του φέρειν τον πράσινο μπερέ και συμφωνώ απολύτως με αυτές.
Προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί προσβολή του Πεζικού ο τρόπος που φέρουν το μπερέ σήμερον, τα αποχωρούντα από τις Ειδικές Δυνάμεις στελέχη των.
Υπ’ όψιν ότι δεν κερδίζουν τον αγώνα μόνες των οι Ειδικές Δυνάμεις, αλλά απαιτούνται και μονάδες Πεζικού άριστα εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες και πειθαρχημένες.
Η ΔΕΔ/ΓΕΣ πρέπει επειγόντως να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε ο τρόπος του φέρειν το μπερέ να επανέλθει στο παλαιό ορθόν καθεστώς.
Με σεβασμό.

Γεώργιος Γεωργίου · 29 Ιουνίου 2017 at 11:34

Είναι σωστή η αναφορά και η αντίθεση του Στρατηγού, για τη χρήση του πράσινου
μπερέ, χωρίς τον συνδυασμό με τα καθιερωμένα επιρράμματα της στολής, που
επιβεβαιώνουν την αποκλειστική υπηρεσία των στελεχών στις Ειδικές Δυνά-
μεις του Στρατού Ξηράς.
Ο διαχωρισμός στη χρήση των στοιχείων της στολής, δεν ενισχύει τη σημασία της
απόφασης των στελεχών ότι «Ο Τολμών Νικά» ενεργώντας με κάθε θυσία, ως ενι-
αία δύναμη, όπως είναι και όπως φαίνεται με τη στολή, για την επιτυχία που της
ανατίθεται.
Συνεπώς η διαταγή χρήσης μόνο του «Πράσινου Μπερέ, για την εικόνα εμφάνισης
του χρήστη, που βρίσκεται εκτός Ειδικών Δυνάμεων, αποτελεί απλώς ένα «δάνειο»
προσωπικής ικανοποίησης, για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις», αδιαφορώντας για
τις αποκαρδιωτικές εντυπώσεις σ’αυτούς που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις
και φέρουν την πλήρη στολή.
Με τιμή
Γεωργίου Γεώργιος Υποστράτηγος(ε.α.)

Νικ. Μπάδρας · 28 Ιουνίου 2017 at 18:17

Στρατηγέ , με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας αλλά και στα πρόσωπα όλων εκείνων που είχαν την τύχη και την τιμή να φορέσουν τον πράσινο μπερέ , καθώς και στα εν ενεργεία στελέχη που σήμερα υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου άποψη επί του θέματος στο οποίο αναφέρεστε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, για τους λόγους που πολύ εύστοχα αναφέρετε. Ο πράσινος μπερές πρέπει να φέρεται μόνο από εκείνους θέλουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μονάδων και σχηματισμών των ειδικών δυνάμεων. Όταν κάποιος , με τη θέλησή του ή όχι , φύγει από αυτές θα πρέπει να παραδίδει τον μπερέ. Πρέπει να το παραδώσει στον αντικαταστάτη του , ο οποίος θα προσπαθήσει για την πρόοδο των Ειδικών Δυνάμεων. Το στέλεχος που θα επανέλθει στο όπλο του , θα πρέπει να κερδίσει την εκτίμηση των προϊσταμένων και υφισταμένων του, με την προσπάθειά του , τον επαγγελματισμό του και τον χαρακτήρα του και όχι με τον πράσινο μπερέ. Επ’ αυτού καταθέτω την προσωπική μου εμπειρία, αφοί τρις φορές υπηρέτησα στο όπλο μου .Ο αξιωματικός που αγάπησε πραγματικά τις Ειδικές Δυνάμεις, όσο είναι σε αυτές προσπαθεί να τιμά τον πράσινο μπερέ και αν φύγει προσπαθεί να επανέλθει για να τον φορέσει ξανά. Πέραν των όσων αναφέρατε θα ήθελα να αναφέρω ότι το στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων, ακόμη και όταν βρεθεί εκτός αυτών, θα πρέπει να αποτελεί τον πρεσβευτή αυτών.Νομίζω όταν η απομάκρυνση γίνεται μετά από επιθυμία ή αδυναμία, μπορεί να εκθέσει τις Ειδικές Δυνάμεις.Τελειώνοντας, πιστεύω ότι η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων θα πρέπει να ελέγχει όλα τα στελέχη που φέρουν τον πράσινο μπερέ. Η διάχυση του πράσινου μπερέ, εγκυμονεί κινδύνους απαξίωσης του, από τα στελέχη επέλεξαν να υπηρετούν εκτός των Ειδικών Δυνάμεων ή αποβλήθηκαν από αυτές.
Με σεβασμό.

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης · 28 Ιουνίου 2017 at 12:25

Σε Δημοσίευμα του ο εκλεκτός ε.α. Αντγος Νικ. Καλλέας, προερχόμενος από τις Ειδικές Δυνάμεις, διαμαρτύρεται και θεωρεί απαράδεκτο να φέρουν τον Πράσινο Μπερέ, Αξιωματικοί (πρώην Καταδρομείς) που δεν υπηρετούν πλέον στις Ειδικές Δυνάμεις. Μάλιστα, αναφέρει ο Στρατηγός ότι, υπάρχει σχετική διαταγή του ΥΕΘΑ εδώ και έξι χρόνια.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Καλλέα, είναι απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και επιζήμιο για το γόητρο των Ειδικών Δυνάμεων( Θρυλικών Λ.Ο.Κ.). Οι δε δικαιολογητικές σκέψεις που παραθέτει είναι λεπτομερείς, στοχευμένες και πλήρως αιτιολογημένες.
Πρέπει, κατά την γνώμη και την δική μου, οι ε.ε. Στρατηγοί των Ειδικών Δυνάμεων, ν’ αναγνωρίσουν την λαθεμέμη, επιπόλαια και βλαπτική για τις Ειδικές Δυνάμεις απόφαση αυτή της Ηγεσίας και δίδοντας οι ίδιοι το παράδειγμα, να άρουν άμεσα την απόφαση αυτή.
Άλλως, εμείς οι παλαιότεροι με θλίψη θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, χάθηκε η συνέχεια του πνεύματος Καταδρομών, χάθηκαν οι αρχές και αξίες των Λ.Ο.Κ., που με τόσο πάθος υπηρετήσαμε και προσπαθήσαμε με αγάπη, να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενεές των Ειδικών Δυνάμεων, ως εντολοδόχοι των ιδρυτών των θρυλικών Λ.Ο.Κ.

Με σεβασμό και αγάπη,

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.

Ηλίας Παρδάλας · 27 Ιουνίου 2017 at 21:22

Συμφωνώ με τις απόψεις του στρατηγού Ν. Καλλέα, τις οποίες θεωρώ απόλυτα τεκμηριωμένες.
Ο «Πράσινος Mπερές» αποτελεί για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σημείο αναφοράς και μαζί με τα διακριτικά των καταδρομών συμπυκνώνει τις πιο πολύτιμες αξίες ήτοι τιμή, υπερηφάνεια, σκληρή εκπαίδευση και προσπάθεια, αγάπη για τη μονάδα, τόλμη, καρτερία κλπ. Τα παραπάνω συναποτελούν τα συστατικά ανάπτυξης του «πνεύματος μονάδας» και χαρακτηρίζουν τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.
Ο «Πράσινος Mπερές» αποτελεί «κεκτημένο προνόμιο» που αποκτάται με κόπο και ιδρώτα, σκληρή εκπαίδευση και πρέπει να φέρεται μόνο από τα υπηρετούντα στις Ειδικές Δυνάμεις στελέχη που μοχθούν νυχθημερόν για την εκπαίδευση της μονάδας τους και την εκτέλεση της αποστολής της.
Κατά την άποψή μου, η αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων είναι αυτή που έχει τη δυνατότητα να διορθώσει το λάθος που προέκυψε με τη διαταγή του ΓΕΕΘΑ και μπορεί να προωθήσει σχετική εισήγηση για την αναθεώρησή της.
Τέλος, θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε σεβασμό και τιμή στις παραδόσεις που δημιούργησαν, διατήρησαν και παρέδωσαν σε εμάς οι προκάτοχοί μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ · 27 Ιουνίου 2017 at 20:00

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΕΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΝΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΕΡΕ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ.
ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΜΠΕΡΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΝ.ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΝΔΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΚΑΛΛΕΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΓΟΣ.εα.

Αγρόδημος Ηλίας Αντ/γος ε.α · 26 Ιουνίου 2017 at 20:36

Ο Στρατηγός κ. Καλλέας Νικόλαος, ένας πρώην Διευθυντής της ΔΕΔ/ΓΕΣ, με αδιάσειστα επιχειρήματα τεκμηριώνει το παράδοξον της υπόψη διαταγής. Με απλά λόγια επισημαίνειτα προβλήματα και τις παρενέργειες που προκαλούνται. Προσπαθεί ένας Αξιωματικός που πέρασε τα περισσότερα χρόνια στις ειδικές δυνάμεις με τα επιχειρήματα του να κρατήσει ψηλά το γόητρο των ειδικών Δυνάμεων. Αγαπητοί Αξιωματικοί και φίλοι των Ειδικών δυνάμεων για να ενισχύσω τα όσα γράφει ο κ. Καλλέας, ως Αξιωματικός του Πεζικού που δεν υπηρέτησα στις ειδικές δυνάμεις ,παραθέτω μερικές προσωπικές σκέψεις:
α.Όταν ένας Αξιωματικός του πεζικού που επανέρχεται στο Πεζικό από τις Ε.Δ. και συνεχίζει να φέρει τον πράσινο μπερέ,στην ουσία προσβάλλει, μειώνει και περιφρονεί το όπλο του Πεζικού.Είναι σαν να λέγει εγώ ήλθα προσωρινά στο Πεζικό και δεν καταλαβαίνει πως ο Αξιωματικός που φέρει τον πράσινο μπερέ, πρέπει να διοικεί και στρατιώτες με πράσινο μπερέ.Επίσης, πώς τον βλέπουν άλλοι Αξιωματικοί του Πεζικού με περισσότερα προσόντα από αυτόν που δεν πήγαν στις Ε.Δ για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως τους; Σε άλλες εποχές κυρίως οι Διοικητές των Συνταγμάτων Πεζικού θα την είχαν καταργήσει αυτήν την διαταγή , ως βάλλουσα κατά της πειθαρχίας του Στρατεύματος ,και ασφαλώς κανείς στο Σύνταγμα δεν θα τολμούσε να φορέσει πράσινο μπερέ.
β. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμισθεί σε μεγάλο βαθμό ,για διαφόρους λόγους οι Μονάδες Πεζικού και πολλοί Αξιωματικοί επιδιώκουν να επιβιώσουν και να σταδιοδρομήσουν στο στρατό (κουτσοί- κουτοί -στραβοί) αποκλειστικά με τον πράσινο μπερέ.
γ. Επι τέλους ευχής έργον είναι να σταματήσει και το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες δύο- τρείς δεκαετίες να διαμορφώνεται η ηγεσία του Στρατού αποκλειστικά και μόνο από Αξιωματικούς των Ε.Δ ,του Πυροβολικού, των Τ/Θ και με παντελή απουσία Αξιωματικών που σταδιοδρόμησαν στο όπλο του Πεζικού (τον βασιλιά των όπλων). Χωρίς αξιόμαχες Μονάδες Π/Ζ δεν κερδίζεται ο πόλεμος μόνο με Ειδικές Δυνάμεις.
δ. Η διαταγή αυτή έμμεσα βάλλει κατά του όπλου του Πεζικού και η κατάργηση της προστατεύει τους αποδεσμευομένους Αξιωματικούς από τις Ειδικές Δυνάμεις.
Συγχαρητήρια στο φίλο μου τον κ. Καλλέα που ανακίνησε το θέμα καθώς το υπονοεί.
Απαιτείται και σεμνότητα και σοβαρότητα

Ι.Μούτσελος · 25 Ιουνίου 2017 at 16:28

Οι σκέψεις και απόψεις του Στρατηγού Ν. Καλλέα, σχετικά με το ποίοι πρέπει να φέρουν τον θρυλκό πράσινο μπερέ, είναι ορθότατες και απόλυτα τεκμηριωμένες,με τις οποίες συντάσσομαι ανεπιφύλακτα.Οι προτάσεις του,όχι μόνο ορθές, αλλά και επιβεβλημένες.Χρέος όλων, που κατά καιρούς περάσαμε από τις ένδοξες ειδικές δυνάμεις,ναυποστηρίξουμε ένθερμα τις προτάσεις αυτές με τον δυνατό κατα περίπτωση τρόπο.Θεσσαλονίκη 24/7/2017.

Τασούλης Γεώργιος · 24 Ιουνίου 2017 at 14:26

Oρθές οι επισημάνσεις. Πειστικότατα τα επιχειρήματα. Να προσθέσω ότι το μέτρο δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα (πλην ίσως της ματαιοδοξίας αυτών που εξακολουθούν να φέρουν τον μπερέ αν και δεν υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις) ενώ αντίθετα μειώνει τους ήδη υπηρετούντας. Μου θυμίζει εκείνους που επεδίωκαν και έκαναν συντήρηση ικανότητος Αλεξιπτωτιστού αλλά δεν ήθελαν να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις. Καρπώνονταν τα οφέλη αλλά όχι και τις θυσίες. Διερωτώμαι μήπως αυτό το «άπλωμα» έχει σχέση με την ισοπέδωση των πάντων ή την μείωση των αρίστων; Έτσι όμως δεν προάγεται η μαχητική ικανότητα. Ο μπερές και οι διακριτικές ταινίες ανήκουν μόνο σε όσους υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις. Και οι ιθύνοντες θα πρέπει το ταχύτερον να ανακαλέσουν την άστοχη και επιζήμια απόφαση.

ΠΑΥΛΟΣ · 22 Ιουνίου 2017 at 22:35

Έχει όλο το δίκιο με το μέρος του ο Στρατηγός Καλλέας θα πρέπει οι Αξκοι των Ειδικών Δυνάμεων να δώσουν το παράδειγμα

Νικ. Ζαρκάδας · 22 Ιουνίου 2017 at 22:29

Κείμενο έγκυρο, απλό, λιτό και απόλυτα τεκμηριωμένο. Περιγράφει με εμπειρία και στρατιωτική ειλικρίνεια την αξια και χρήση των εμβλημάτων των ειδικών δυνάμεων και ζητάει να διατηρηθεί η παράδοση και η ιστορία του Πράσινου Μπερέ χωρίς εκπτώσεις, συμβιβασμούς και σκοπιμότητες.[[Τα ράσσα δεν κάνουν τον παππά]].

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *