Σπηλαιοεξερεύνηση στο «Σπήλαιο των Νυχτερίδων» (Κυριακή 07 Νοε 2021)

Την Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2021, ο Σύνδεσμός μας σε συνεργασία με τον σύλλογο σπηλαιολογίας «ΠΡΩΤΕΑ» (Είναι ο πρώτος ανεξάρτητος σπηλαιολογικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης και έχει σαν σκοπό τη διάδοση τη σπηλαιολογίας, την εξερεύνηση-καταγραφή σπηλαίων κ.α σχετικές δράσεις), που έχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επισκέφθηκε για σπηλαιοεξερεύνηση το «Σπήλαιο των Νυχτερίδων» που βρίσκεται εγγύς του γνωστού σπηλαίου των Πετραλώνων (Χαλκιδική). Μικροί και μεγάλοι φίλοι και μέλη του Συνδέσμου μας, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών του ΠΡΩΤΕΑ, ετοιμάστηκαν, εξοπλίστηκαν με κράνη, φακούς και λοιπό εξοπλισμό, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες εισόδου, εξόδου, ασφαλείας και περιπτώσεων κινδύνου και με εφόδιο την δύναμη της θέλησης για γνώση και απόκτησης νέων εμπειριών, όρμησαν στην τρύπα της εισόδου.

Η πρώτη εμπειρία είναι η κάθοδος σε βαραθρώδη είσοδο και μετά από στενό πέρασμα εισέρχεσαι στο βασίλειο της σπηλαιολογίας, Οι κάτοικοι του βασιλείου, οι νυχτερίδες, κοιτούσαν από ψηλά τα πολύχρωμα ανθρωπάκια που εισέβαλλαν στο χώρο τους και σιγά σιγά απομακρύνονταν σε πιο ήσυχους χώρους του σπηλαίου.

Όλοι όσοι συμμετείχαν ζούσαν σε ένα μαγικό κόσμο που έχει καταπληκτικά χρώματα, σχήματα, ησυχία και επιβλητικότητα. Πράγματι, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης είναι τα υπόγεια σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Θαυμασμός, άγχος για το άγνωστο, περιέργεια, ευφορία, χαρά και έκπληξη.

Τα μικρά παιδιά ενθουσιασμένα χαιρόντουσαν και απολάμβαναν το χώρο, τις εικόνες, τις νυχτερίδες ακόμα και τη δυσκολία να περνάς από στενά σημεία ή τρύπες ή πολύ γλυστερές επιφάνειες.

Οι μεγάλοι ευχόντουσαν να ήταν πολλά χρόνια νεότεροι για να μπορούσαν να το χαρούν όπως τα παιδιά τους και να περνούν με μεγαλύτερη ευκολία τα διάφορα περάσματα.

Στις ατρόμητες και πανέμορφες γυναίκες αλλά και νεαρές κοπέλες που συμμετείχαν, αφου συμφιλιώθηκαν με τις νυχτερίδες γιατί δεν είχαν να χωρίσουν και κάτι, περνούσαν και κάτι τρομακτικές σκέψεις πως θα πλυθούν όλα αυτά τα ρούχα στο σπίτι!!!

Συμπερασματικά η σπηλαιοεξερεύνηση ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εμπειρία με δράση και θαυμάσιες εικόνες και γνώσεις που μας κέρδισε όλους και ανυπομονούμε να προετοιμάσουμε την επόμενη δράση σε νέο σπήλαιο σε άλλη περιοχή, πάντα όμως με τους ίδιους καταπληκτικούς εκπαιδευτές.

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Συνδέσμου ευχαριστεί θερμά από καρδιάς :

Τον Γιώργο  Σωτηριάδη, ως επικεφαλή της ομάδας εκπαίδευσης του ΠΡΩΤΕΑ (φυσικά και όλους τους υπόλοιπους επιστήμονες – εκπαιδευτές – συντελεστές – πρωτεργάτες της δράσης, Ζάχαρης Άρης, Ιωάννα, Σέβη κ.λ.π)

Τον Πάνο Ψιακή και Βάλη Τσοτουλίδου, ιδιοκτήτες και κινητήρια δύναμη λειτουργίας των ΚΤΕΟ AUTOSAFE, που συμμετείχαν ενεργά στη δράση μαζί με τα τέκνα τους Σταύρο και Κων/νο, που απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι είναι πολύ καλύτεροι από τους γονείς τους στη σπηλαιοεξερεύνηση!

τον εκπαιδευτικό Νάσο Καράμπελα με τους καταπληκτικούς γιούς Παναγιώτη και Πολύδωρο (9 και 7 ετών αντίστοιχα) που απόδειξαν ότι η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο παρά μόνο η δύναμη θέλησης και η αγάπη για μάθηση και εξερεύνηση και αυτό διδάσκεται στα μικρά παιδιά όπως στην περίπτωση αυτή.

Τον Σωκράτη Σιδηρόπουλο, απόστρατο της Ελληνικής Αστυνομίας που μπήκε στο σπήλαιο από τους πρώτους και επειδή του αναθέσαμε να φωτογραφίζει για να έχουμε ωραίες αναμνήσεις όλοι όσοι συμμετείχαμε, κοντέψαμε να τον …. ξεχάσουμε μέσα στο σπήλαιο. Χωρίς την βοήθειά του, την ενεργητικότητά του και την αγάπη του για φωτογράφιση, οι εικόνες αυτές δεν θα μπορούσαν να αποτυπωθούν ποτέ.

Τον βιολόγο Σταυρο Σαράπη, που με την επιστημονική του κατάρτιση, παρείχε ενημέρωση σε ερωτήσεις του γνωστικού του πεδίου προς όλους, μικρούς και μεγάλους, αλλά κυρίως με την ορειβατική εμπειρία του, βοήθησε, καθοδήγησε και ασφάλισε στην κίνηση, όπου και όποιον χρειαζόταν βοήθεια με ιδαίτερο ζήλο.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους αυτούς που ήθελαν να παραβρεθούν, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή υγείας ή άλλων δυσχερειών, δεν μπόρεσαν να έρθουν και ενδιαφέρθηκαν έντονα εκφράζοντας την επιθυμία το γρηγορότερο δυνατό να επαναληφθεί παρόμοια δράση για να συμμετάσχουν.

Στις φωτογραφίες που παρατίθενται φαίνονται κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές και πολλές περισσότερες στο σχετικό video.

Όσοι επιθυμούν να πάρουν υψηλής ανάλυσης εικόνες μην διστάσουν να επικοινωνήσουν στο τηλ.6974845444 

[epa-album id=”2326″ show_title=”false” display=”excerpt”]

 

1 Comment

  1. Φανταστική εμπειρία!!! Περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη δράση και φυσικά την επόμενη σπηλαιοεξερεύνηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *