Το Σάββατο 25 Σεπ 2021, αναχώρησε από Θεσσαλονίκη πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, με σκοπό την συμμετοχή στην τελετή απότισης φόρου τιμής στους ηρωικά πεσόντες Αξκούς, Οπλίτες και Ιδιώτες των επιχειρήσεων Μουργκάνας την περίοδο 1947-48 που θα πραγματοποιούνταν την Κυριακή 26 Σεπ 2021.
Ο Λιάς Θεσπρωτίας, έγινε γνωστός γιατί στις 28 Αυγούστου του 1948, οι κομουνιστές αντάρτες εκτελούν στο χωριό -το οποίο επί μήνες ήλεγχαν- μια 41χρονη γυναίκα, την Ελένη Γκατζογιάννη. Το «έγκλημά» της ήταν ότι φυγάδευσε τα παιδιά της από το χωριό για να αποφύγουν το «παιδομάζωμα» των κομμουνιστών. Φέτος συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από τη θυσία της Ελένης Γκατζογιάννη, της «Ελένης» που έγινε βιβλίο και κινηματογραφική ταινία και η ιστορία της μαθεύτηκε στα πέρατα του κόσμου.
Την Κυριακή το πρωί, όλοι όσοι ήταν παρόντες, είχαν ως μοναδικό σκοπό την απότιση φόρου τιμής στους ηρωικά πεσόντες Αξκούς, Οπλίτες και Ιδιώτες των Μονάδων VIII ΜΠ και Γ΄ ΜΚ κατά τις επιχειρήσεις Μουργκάνας, περιόδου 1947-48 στο μνημείο που υπάρχει στο χωριό Τσαμαντά.
«Tι κακό έκαναν και δεν τα τιμάμε όπως πρέπει, τα νιάτα εκείνα της Πατρίδος μας, που θυσίασαν τη ζωή των υπερασπιζόμενοι αυτήν, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και μας την παρέδωσαν ελεύθερη και ακέραια δια της ανδρείας των;» αναρωτιέται σε δημόσιο άρθρο του ο Αντγος ε.α Ασλανίδης Ιωάννης και δυστυχώς κανείς από τις πολιτικές αρχές του τόπου δεν απαντά.
Σε μια λιτή τελετή με ευλάβεια και ενεργή συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων εψάλλει η επιμνημόσυνη δέηση και προσφέρθηκαν σε όλους τα παραδοσιακά χειροποίητα κόλλυβα τα οποία είχε επιμεληθεί προσωπικά η σύζυγος του Αντγου ε.α Αγρόδημου Ηλία. Κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Ταξχο ε.α Τσιαμαντά Δημήτριο που εν συντομία αλλά με αντικειμενικότητα και σαφήνεια αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα των Μαχών της Μουργκάνας με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και παρουσίασε την ιστορική καταγραφή των αδικοχαμένων παιδιών της Ελλάδας, που έπεσαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας ενώ έκανε ακριβή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα κυρίως από στρατιωτικής πλευράς, καθώς και την στρατηγική σημασία που είχαν στην εξέλιξη των επχσεων.
Εντύπωση και σχόλια προκάλεσε η απουσία μελών του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ιωαννίνων, παρόλο που τα Ιωάννινα είναι σε μικρή απόσταση από την περιοχή της τελετής. Αντιθέτως ευχές και ευχαριστίες εισέπραξε από βάθη καρδιάς όλων των παρευρισκομένων, ο Πρόεδρος των «ΦΙΛΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» κ. Χρ. Οικονόμου που είναι κινητήριος δύναμη στην επιτέλεση αυτής της σεμνής τελετής κάθε έτος.
Το Δ.Σ του Συνδέσμου ευχαριστεί ιδιαίτερα το μέλος του Αντιστράτηγο ε.α Αγρόδημο Ηλία (ΣΣΕ Τάξεως 1959), για την προετοιμασία και την ενεργή συμμετοχή του επί σειρά ετών, που έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρούν ζωντανές τις μνήμες πεσόντων ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα αλλά και του σεβασμού που πρέπει να δείχνουμε οι νεότεροι στους πεσόντες ήρωές μας.
Στο video που υπάρχει στο τέλος του παρόντος άρθρου εμπεριέχονται στιγμές από την εκδήλωση.
Την Κυριακή 14 Νοε 2021, ο Σύνδεσμος μας συμμετείχε με τον Πρόεδρο και μέλη του, σε εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στην ηρωική δασκάλα του Σκρα Βασιλική Παπαθανασίου, αλλά και στους πεσόντες ήρωες της μάχης του Σκρα. Ο Αντγος εα Αγρόδημος Ηλίας, ο Γραμματέας της ΕΑΑΣ παρ. Θεσσαλονίκης Υπτγος ΕΛ.ΑΣ εα Ιωαννίδης Χρήστος αλλά και άλλοι απόστρατοι Αξκοί έδωσαν δυναμικά το παρών. Σε μια λιτή τελετή με ευλάβεια και ενεργή συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων εψάλλει η επιμνημόσυνη δέηση τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μετά την λήξη της τελετής και της κατάθεσης στεφάνων, το λεωφορείο που είχε διαθέσει η ΕΑΑΣ έκανε στάση στη ΛΑΦΘ Πολυκάστρου για φαγητό και μετά επιστροφή όλων στη Θεσσαλονίκη.
Η προτομή της ηρωίδας δασκάλας βρίσκεται στον χώρο του σχολείου του χωριού. Στη βάση της προτομής αναγράφονται τα εξής:
«Βασιλική Παπαθανασίου, διδασκάλισσα εθνομάρτυς. Εσφαγιάσθη την 13ην Νοεμβρίου 1946 υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών.»
«…Δεν υπάρχει συγγενής εξ αίματος της ηρωίδος δια να δεχθή την τιμήν αλλά υπάρχει συγγενής εκ ψυχής ολόκληρος η Ελλάς εις την οποίαν αντανακλά η δόξα της θυσίας. Απόφασις Ακαδημίας Αθηνών»
«Εστήθη υπό του Γ.Ε.Σ. τιμής ένεκεν διότι κατά της θυσίας της κατέστη σύμβολον υπερήφανον της εθνικής ιδέας και του διδασκαλικού κόσμου κατά των βαρβάρων και ανόμων κομμουνιστών».
Λίγα λόγια για τον ηρωικό θάνατο της δασκάλας, που δίδαξε ήθος και ανδρεία με την στάση της ενάντια σε εχθρούς της πατρίδας.
Εκτελέστηκε στις 13-11-1946 από αντάρτες στην πόλη του Σκρα από όπου καταγόταν και εργάζονταν. Πιο συγκεκριμένα την 13-11-1946 περίπου 330 αντάρτες με την συνεργασία Βουλγάρων επιτέθηκαν στην πόλη του Σκρα και μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό που κατόρθωσαν να επιτύχουν στην μικρή δύναμη του Ελληνικού Στρατού που υπήρχε στο Σκρα, και αφού δολοφόνησαν τους 5 αξιωματικούς και τους 40 στρατιώτες, ή μανία των ανταρτών ξέσπασε εναντίον των αθώων και φιλήσυχων κατοίκων τού Σκρα.
Οι αντάρτες ξεχύθηκαν σαν άγρια θηρία μέσα στο χωριό και η πρώτη που πιάστηκε και σύρθηκε στην πλατεία τού χωριού ήταν η Βασιλική Παπαθανασίου η οποία ήταν ή δασκάλα τού χωριού.
Η Βασιλική Παπαθανασίου ήταν γεννημένη και μεγαλωμένη στο Σκρα, ήταν κόρη ιερέως και ό αδελφός της ως Υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού είχε σφαγιαστεί από τούς αντάρτες. Έτσι ή μικρή δασκάλα ήταν αυτονόητο ότι θα ήταν το πρώτο θύμα καθώς είχε ποτιστή ολόκληρη από την αγάπη για την ‘Ελλάδα και την αυτοθυσία για την Πατρίδα της, κι αυτά τα ιδεώδη προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει στις καρδιές και τις ψυχές των μικρών παιδιών πού ή Πατρίδα της εμπιστεύτηκε ως μαθητές, καθώς η δασκάλα ζούσε μόνη στο χωριό μαζεύοντας στο πατρικό της σπίτι (γιατί το σχολείο είχε καεί) τα παιδιά τού χωριού, και εκεί τους δίδασκε την πραγματική Ελληνική ιστορία και τα Ελληνικά γράμματα.
Οι αντάρτες με την βοήθεια των Βουλγάρων μάζεψαν και έσυραν στην πλατεία 35 ομήρους βάζοντας μπροστά την μικρή δασκάλα και ταυτόχρονα ανάγκασαν όλους τους κατοίκους του Σκρα να συγκεντρωθούν για να δουν αυτά που θα επακολουθούσαν.
Η λύσσα των ανταρτών ξέσπασε πρώτα εκεί μπροστά σε όλους, στο αδύνατο κορμί της άμοιρης κοπέλας.
Την κτυπάνε με ξύλινα δοκάρια και με τα κοντάκια των όπλων αργά και βασανιστικά επί ώρες και την διατάζουν να φωνάξει ζήτω το ΚΚΕ, όσο η δασκάλα αρνείται σθεναρά αρχίζουν να τις ξεριζώνουν τις τρίχες του κεφαλιού της. Η κοπέλα δεν βγάζει καμιά κραυγή, κανένα βογγητό, μόνο κάποια στιγμή φώναξε ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Οι αντάρτες έξαλλοι πλέον αρχίζουν να την δέρνουν αλύπητα και να τη βασανίζουν σε σημείο πλέον που έχει παραμορφωθεί το πρόσωπο και το σώμα της.
Όταν οι αντάρτες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον σκοπό τους να κάμψουν την δασκάλα αναλαμβάνουν οι φίλοι τους οι Βούλγαροι. Αρχίζουν να την κτυπούν και αυτοί με πιο μεγάλη λύσσα και να της χαράζουν το κορμί με τις ξιφολόγχες λέγοντάς της επιτακτικά να φωνάξει ΖΗΤΩ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και τότε όλα αμέσως θα σταματούσαν.
Η κοπέλα όσο έβλεπε να την κοιτάνε οι συγχωριανοί της και κυρίως οι μαθητές της αυτή αντιστέκονταν κόμη περισσότερο βγάζοντας μια ύστατη φωνή λέγοντας ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Η ενέργεια αυτή της δασκάλας έκανε ακόμη πιο έξαλλους τους αντάρτες οι οποίοι της έκοψαν τα δάκτυλα τού χεριού, μα ή δασκάλα έμεινε και πάλι απτόητη, φωνάζοντας και πάλι ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Οι αντάρτες του Κ.Κ.Ε. ήσαν πλέον έκτος εαυτού, και δεν μπορούσαν άλλο να ακούσουν το ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ, και της έκοψαν τη γλώσσα.
Ή δασκάλα τού Σκρα φωτεινό σύμβολο, σύμβολο μοναδικό σ’ ολόκληρη την Ιστορία μας δεν άντεξε άλλο. Εκεί στην πλατεία τού χωριού άφησε την τελευταία της πνοή, όπου ενώ μέχρι τότε φώτιζε η παρουσία της μόνο το μικρό της χωριό, από τότε φωτίζει ολόκληρη την Ελλάδα.
Εκεί πού μαρτύρησε ή Βασιλική Παπαθανασίου υπάρχει σήμερα ή προτομή της.
Πηγή: https://cognoscoteam.gr/ο-μαρτυρικός-θάνατος-της-ηρωικής-δασκ/