Πεζοπορία και προσκύνημα στη Μονή Εικοσιφοίνισσας

Την Κυριακή 22 Οκτ 2023, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας, ξεκίνησαν από Θεσσαλονίκη για να βρεθούμε όλοι μαζί στην αρχή του Βυζαντινού μονοπατιού, που οδηγεί στην φημισμένη Μονή Παναγιάς Εικοσιφοίνισσας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι με μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί την παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, σε μια κατάφυτη με δέντρα περιοχή, και είναι γυναικείο μοναστήρι που φιλοξενεί 25 περίπου μοναχές.

Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών, αλλά υπάγεται διοικητικά στη Μητρόπολη Δράμας. Οι δύο πιο κοντινές πόλεις σε αυτήν είναι η Δράμα και η Καβάλα, σε ίση περίπου απόσταση 36 χιλιομέτρων.

Η πεζοπορία στο βυζαντινό μονοπάτι εκπληκτική ανάμεσα σε πουρνάρια και δέντρα συνεχώς. Φτάσαμε όλοι χωρίς προβλήματα και επισκεφθήκαμε αρκετούς χώρους της Μονής με κύριο τον «καθολικόν», τον κεντρικό δηλαδή ναό, που κτίσθηκε το 1842, πλην του Ι. Βήματος, το οποίο σώζεται από τον 11ο αιώνα. Θαυμάσιας τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, στο οποίο βρίσκεται και η αχειροποίητη Εικόνα. Την ενημέρωσή μας ανέλαβε μια Μοναχή η οποία μας έκανε πλήρη και λεπτομερή ιστορική αναδρομή της ζωής της Μονής.

Μικρή στάση για καφέ  στον προ της Ι. Μονής χώρο όπου υπάρχει πλατεία την οποία σκιάζουν αιωνόβια πλατάνια. Κοντά σ’ αυτήν βρίσκεται το μνημείο των 172 μοναχών της Εικοσιφοινίσσης που σφαγιάσθηκαν το 1507 από τους Τούρκους. 

Αναχώρηση με νέα πεζοπορία. Αυτή την φορά, ακολουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο που υπάρχει και οδηγεί και αυτός στο χώρο που έχουμε παρκάρει τα αυτοκίνητα. Επιβιβαζόμαστε και σε λιγότερο από 10΄ λεπτά είμαστε στην πλατεία της Κορμίστας, όπου επακολουθεί γεύμα εξαιρετικό, που δεν του έλειπε τίποτα, καθισμένοι όλοι μαζί σε ένα τεράστιο τραπέζι στο κέντρο της πλατείας, που θύμιζε πάρα πολύ τραπέζι γάμου. χαμόγελα πολλά, σχολιασμοί και μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων που εξαφανιζόντουσαν σε χρόνο ρεκόρ.

Ο Σύνδεσμος ευχαριστεί πολύ τον Αξκό ΜΧ εα  Γιαχνή Ηλία, Τάξης 1991 που οργάνωσε και επιμελήθηκε όλη την δράση από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Το βίντεο σας μεταφέρει μερικές ζωντανές εικόνες από την δράση μας, απολαύστε το!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *