Τελετή Απότισης Φόρου Τιμής στους πεσόντες της Μουργκάνας

Το Σάββατο 23 Σεπ 2023, αναχώρησε από Θεσσαλονίκη πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, με σκοπό την συμμετοχή στην τελετή απότισης φόρου τιμής στους ηρωικά πεσόντες Αξκούς, Οπλίτες και Ιδιώτες των επιχειρήσεων Μουργκάνας την περίοδο 1947-48 που θα πραγματοποιούνταν την Κυριακή 24 Σεπ 2023.

Ο Λιάς Θεσπρωτίας, έγινε γνωστός γιατί στις 28 Αυγούστου του 1948, οι κομουνιστές αντάρτες εκτελούν στο χωριό -το οποίο επί μήνες ήλεγχαν- μια 41χρονη γυναίκα, την Ελένη Γκατζογιάννη. Το «έγκλημά» της ήταν ότι φυγάδευσε τα παιδιά της από το χωριό για να αποφύγουν το «παιδομάζωμα» των κομμουνιστών. Φέτος συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη θυσία της Ελένης Γκατζογιάννη, της «Ελένης» που έγινε βιβλίο και κινηματογραφική ταινία και η ιστορία της μαθεύτηκε στα πέρατα του κόσμου.

Την Κυριακή το πρωί, όλοι όσοι ήταν παρόντες, είχαν ως μοναδικό σκοπό την απότιση φόρου τιμής στους ηρωικά πεσόντες Αξκούς, Οπλίτες και Ιδιώτες των Μονάδων VIII ΜΠ και Γ΄ ΜΚ κατά τις επιχειρήσεις Μουργκάνας, περιόδου 1947-48 στο μνημείο που υπάρχει στο χωριό Τσαμαντά.

«Tι κακό έκαναν και δεν τα τιμάμε όπως πρέπει, τα νιάτα εκείνα της Πατρίδος μας, που θυσίασαν τη ζωή των υπερασπιζόμενοι αυτήν, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και μας την παρέδωσαν ελεύθερη και ακέραια δια της ανδρείας των;» αναρωτιέται σε δημόσιο άρθρο του ο εκλιπών Αντγος ε.α Ασλανίδης Ιωάννης και δυστυχώς κανείς από τις πολιτικές αρχές του τόπου δεν απαντά.

Σε μια λιτή τελετή με ευλάβεια και ενεργή συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων εψάλλει η επιμνημόσυνη δέηση και προσφέρθηκαν σε όλους τα παραδοσιακά χειροποίητα κόλλυβα τα οποία είχε επιμεληθεί προσωπικά η σύζυγος του Αντγου ε.α Αγρόδημου Ηλία, η κυρία Έλλη. Κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Ταξχο ε.α Τσιαμαντά Δημήτριο, που εν συντομία αλλά με αντικειμενικότητα και σαφήνεια αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα των Μαχών της Μουργκάνας με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και παρουσίασε την ιστορική καταγραφή των αδικοχαμένων παιδιών της Ελλάδας, που έπεσαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας, ενώ έκανε ακριβή ιστορική αναδρομή στα γεγονότα κυρίως από στρατιωτικής πλευράς, καθώς και την στρατηγική σημασία που είχαν στην εξέλιξη των επχσεων.

Εντύπωση και σχόλια προκάλεσε η απουσία μελών του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ιωαννίνων, παρόλο που τα Ιωάννινα είναι σε απόσταση 74 χλμ. από την περιοχή της τελετής.

Αντιθέτως ευχές και ευχαριστίες εισέπραξε από βάθη καρδιάς όλων των παρευρισκομένων, ο Πρόεδρος των «ΦΙΛΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ» κ. Χρ. Οικονόμου που μαζί με τον γιό του είναι κινητήριος δύναμη στην επιτέλεση αυτής της σεμνής τελετής κάθε έτος.

Το Δ.Σ του Συνδέσμου ευχαριστεί ιδιαίτερα το μέλος του Αντιστράτηγο ε.α Αγρόδημο Ηλία (ΣΣΕ Τάξεως 1959), για την προετοιμασία και την ενεργή συμμετοχή του επί σειρά ετών, που έχει ως αποτέλεσμα να διατηρούν ζωντανές τις μνήμες πεσόντων ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα αλλά και του σεβασμού που πρέπει να δείχνουμε οι νεότεροι στους πεσόντες ήρωές μας.

Μαζί μας ήταν και ο Στρατηγός εα Παντούλας Ευάγγελος (ΣΣΕ 1979), του οποίου ο πατέρας είχε τραυματιστεί στις μάχες της Μουργκάνας.

Επίσης στεφάνι κατέθεσε και ο κ.Τσώνης Σωτήριος από Ηγουμενίτσα, εις μνήμη του παππού του που σκοτώθηκε στις υπόψη μάχες και ο ο οποίος έχει υπηρετήσει ως έφεδρος στις Καταδρομές. 

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου και ελπίζουμε να είμαστε περισσότεροι αλλά και με στρατιωτικό τμήμα, καθώς είναι υποχρέωση του στρατού να τιμά τους ηρωικά πεσόντες «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» Αξκούς, Υπξκούς και οπλίτες.

Κάντε κλικ πάνω στον υπερσύνδεσμο (link) της επόμενης γραμμής και θα δείτε βίντεο στο οποίο εμπεριέχονται σημαντικές στιγμές από την εκδήλωση.

https://youtu.be/Jy36vXQCTeQ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *